Bănci și Asigurări

BNR le-a cerut austriecilor de la Volksbank sa-si revizuiasca normele de creditare

26.04.2007, 19:31 28

Volksbank, unul dintre primii jucatori din sistem care s-au grabit sa trimita inca din martie norme proprii de creditare a persoanelor fizice la BNR pentru aprobare, se vede nevoita sa modifice unele prevederi, la recomandarea autoritatii monetare.
"N-am primit inca aprobarea din partea BNR. Trebuie sa modificam usor niste aspecte. Poate am fost prea agresivi, poate nu ne-am exprimat bine", a afirmat Gerald Schreiner, presedintele bancii, intr-o conferinta de presa. Volksbank va realiza in cursul acestei saptamani modificarile, urmand sa trimita din nou la BNR normele spre aprobare saptamana viitoare. Banca este unul dintre cei mai agresivi jucatori pe piata de retail, obtinand in ultimul an cresteri rapide ale afacerilor pe acest segment. "BNR nu a pus in discutie produsele noastre sau procentul finantat din creditele acordate clientilor, ci mai mult modul in care sunt ajustate procesele in banca. Speram sa obtinem o parere pozitiva saptamana viitoare", a explicat Schreiner.
Volksbank va introduce credite imobiliare chiar si fara avans, insa numai pentru clientii cu venituri semnificative. Banca va finanta integral achizitia imobilelor doar daca acestea vor fi folosite pentru locuit, si nu in scop speculativ. In oferta vor fi pastrate insa si acutalele produse de finantare, urmand sa fie introduse si variante intermediare.
Primviceguvernatorul bancii centrale, Florin Georgescu, a declarat marti ca BNR ar putea aviza saptamana aceasta sau saptamana viitoare primele norme de creditare propuse de o banca comerciala, dupa ce a primit documente de la 11 institutii de credit.
In alta ordine de idei, Volksbank si-a planuit sa acorde finantari de 50-60 de milioane de euro si in domeniul imobiliar, unde va finanta dezvoltarea de proiecte.
"La sfarsitul acestui an, soldul finantarilor imobiliare va ajunge la circa 120 de milioane de euro, potrivit estimarilor noastre. Am inceput activitatile de real estate in 2006 si in primul an de functiune am acordat imprumuturi de 60-70 mil. euro", a spus Simona Fatu, vicepresedinte al Volskbank. Ea a aratat ca banca se orienteaza cu precadere catre proiectele cu valori medii, cele finantate pana in prezent fiind intre 2 si 15 mil. euro. Aproximativ jumatate din finantari vor fi destinate sustinerii proiectelor de dezvoltare de centre comerciale. Volksbank va infiinta si o firma de brokeraj pe sectorul imobiliar, care va avea rolul de a pune in legatura clientii bancii care vor sa vanda si sa cumpere proprietati.
Banca a obtinut in primul trimestru un profit net de 4,1 milioane de euro, in conditiile in care are o tinta de 22 de milioane de euro, pentru intregul an.
Activele Volksbank au ajuns la 1,77 mld. euro la sfarsitul lui martie, nivel aproape triplu fata de martie 2006. Banca si-a planificat ca pana la sfarsitul anului soldul creditelor acordate sa urce la 1,45 mld. euro, fata de 802 milioane de euro, in decembrie trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO