Bănci și Asigurări

BNR se pregăteşte de Brexit şi începe să informeze băncile din România ce au de făcut

BNR se pregăteşte de Brexit şi începe să informeze...

Autor: Corina Zamfir

21.11.2017, 20:27 526

BNR a transmis marţi seară un comunicat legat de Brexit – ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană – şi impactul acestui eveniment asupra instituţiilor de credit din România.

"Având în vedere cadrul legal european actual, transpus în mod corespunzător la nivel naţional, instituţiile de credit din Marea Britanie devin instituţii de credit din stat terţ.

Faţă de stadiul negocierilor dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie, este prematur să se afirme care ar fi abordarea în legătură cu entităţile stabilite /înfiinţate anterior în România de către instituţii de credit din Marea Britanie (în special în privinţa sucursalelor, dacă regimul paşaportului unic sau unul similar urmează să se aplice sau dacă vor trebui să solicite o autorizaţie bancară română). Pentru desfăşurarea de activităţi bancare în România după brexit:

Toate posibilităţile enumerate la punctul I rămân valabile şi în noul context, cu excepţia regimului paşaportului unic, care ar putea să nu mai fie aplicabil. În schimb, înfiinţarea unei sucursale româneşti de către o instituţie de credit din Marea Britanie va fi supusă autorizării şi supravegherii de către Banca Naţională a României (art.67-77 O.U.G. no.99/2006), într-un regim similar celui aplicabil unei instituţii de credit, persoană juridică română.

Având în vedere că Marea Britanie aplică o legislaţie în domeniul prudenţial bancar, care a transpus regulile Uniunii Europene, s-ar putea afirma în mod rezonabil că legislaţia Marii Britanii, ca stat terţ, va fi considerată echivalentă cu cea a Uniunii Europene. În consecinţă, şi sub condiţia încheierii unui acord de cooperare între supraveghetorii din România şi Marea Britanie, pentru asigurarea schimbului de informaţii în scopuri de supraveghere, toate evaluările privind instituţia de credit din Marea Britanie se vor baza în bună măsură pe cooperarea cu autoritatea competentă din Marea Britanie (art. 262, 77, 94 lit.g) O.U.G. no.99/2006).

O modalitate specifică pentru o instituţie de credit din Marea Britanie de a-şi transfera activitatea în România, este prin transferul, total sau parţial, al activelor şi pasivelor către o entitate existentă, persoană juridică română (art.96 OUG no.99/2006). Dacă entitatea, persoană juridică română, este supusă supravegherii din partea Băncii Naţionale a României şi transferul este semnificativ, este necesară aprobarea Băncii Naţionale a României, în condiţii similare celor prevăzute pentru o operaţiune de fuziune."

Vedeţi AICI comunicatul integral 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels