Bănci și Asigurări

Bogdan Neacşu, CEC Bank: Vrem să dirijăm resurse financiare către zonele de producţie, direct productive şi axate pe valoare adăugată

Conferinţa ZF/CEC Bank Investiţi în România – Iaşi

Bogdan Neacşu, CEC Bank: Vrem să dirijăm resurse...

Autor: Alex Ciutacu

22.05.2024, 19:25 150

CEC Bank continuă să sprijine dezvoltarea economiei şi proiectele de investiţii, mai ales când vine vorba despre investiţii în producţie sau investiţii care generează valoare adăugată, a explicat Bogdan Neacşu, preşedintele CEC Bank, în cadrul conferinţei ZF Investiţi în România, organizată miercuri la Iaşi alături de CEC Bank.

„Face parte din strategia noastră să dirijăm resurse financiare către zonele de producţie, direct productive şi axate pe a crea valoare adăugată. Spre exemplu, este important să ne ducem în zona de industrie alimentară şi să stimulăm producţia internă de alimente, nu doar de cereale sau de materie primă din zona respectivă”.

Un alt sector relevant pentru finanţator şi cu impact în economie este cel al infrastructurii mari, unde ultimii ani au adus tot mai multe proiecte de investiţii.

„Este foarte important să ne ducem în marea infrastructură pentru că trebuie să recuperăm un decalaj temporal foarte mare şi dacă vreţi ca antreprenorii să se dezvolte au nevoie de infrastructură pentru asta. Este un motiv în plus pentru care dirijăm resurse financiare către astfel de proiecte”.

Ce a mai declarat în conferinţa ZF/CEC Bank Investiţi în România – Iaşi:

  • Dacă adunăm cifra de afaceri a antreprenorilor români prezenţi sau care originează din Moldova, cred că depăşim foarte uşor cifra de afaceri a Bucureştiului sau a Ardealului, cu exemple precum Grupul Iulius, Grupul Altex, Grupul Dedeman, Agricola Internaţional, Grup Şerban, One United, Grupul Autonom, deci grupuri foarte puternice. Şi nu se povesteşte foarte mult despre acest lucru
  • Din perspectiva noastră, a ce considerăm noi că merge foarte bine la ora asta, vorbim de agricultură, vorbim de marea infrastructură, proiecte pe care le sprijinim activ cu toate aspectele pe care le presupune un astfel de proiect, vorbim de industrie. (...) Apoi vorbim de energie, unde putem observa că România se încadreză pe traseul de a devenit cât mai mult independentă energetic. Nu vorbesc de Green Deal, ci de a folosi toate resursele încât să devenim un hub energetic în primul rând pentru nevoia noastră internă, pentru industriile pe care le dezvoltăm, dar şi pentru ţările din jurul nostru şi cred că vom atinge acest lucru în următorii 3-4 ani de zile.
  • Dacă ne uităm puţin la ce fac marile grupuri de antreprenori români, vedem că investesc, vedem că îşi conservă clientela şi piaţa pe care au obţinut-o până acum şi caută tot fel de provocări, sunt pregătiţi să-şi asume proiecte noi.
  • Primul trimestru din acest an a fost puţin mai modest, am observant şi noi în piaţă o oarecare reticenţă pe partea antreprenorilor, pentru că era destul de neclar ce se întâmplă cu inflaţia, ce se întâmplă pe partea de dobânzi, ce fac ceilalţi factori externi României care ne pot influenţa, precum conflictul din Ucraina, conflictul Israel-Palestina, alegeri în principalele ţări din lume. Probabil că toate lucrurile acestea au concurat la a deschide puţin conservatorism în rândul antreprenorilor şi au preferat să aştepte oarecum să vadă ce se întâmplă. Lucrurile astea au dispărut uşor, uşor.
  • Observăm că din martie încoace antreprenorii au revenit într-un trend pozitiv, nu doar în România, dar şi în afara ţării noastre, pentru că observăm tot felul de business-uri care caută să reloce tot felul de întreprinderi, aşa-numitul fenomen de near shoring care nu face altceva decât să aducă capacităţi de producţie undeva în Europa în rândul partenerilor tradiţionali, iar asta nu face altceva decât să deschidă economiile locale şi să stârnească un anumit trend pozitiv şi un curaj de a continua investiţile şi a continua asumarea unor proiecte.
  • Avem proiecte guvernamentale care urmăresc dezvoltarea antreprenorilor şi o să mă refer pe scurt la programele IMM Invest, APIA, Credit Fermier, care beneficiază de garanţii din partea statului roman, un anumit nivel de dobândă sau granturi, sprijin pentru antreprenori. La acest moment o mare parte din aceste programe deja s-au epuizat, deşi nu s-au deschis de mult timp. (…) Există un lucru pozitiv pentru că va stimula guvernanţii să se gândească şi la o altă etapă sau alte etape.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24
Cele mai citite ştiri