Bănci și Asigurări

Bogdan Neacşu, CEO al CEC Bank, primeşte un nou mandat la conducerea Asociaţiei Române a Băncilor

Bogdan Neacşu, CEO al CEC Bank, primeşte un nou mandat...

Autor: Cristina Bellu

24.05.2024, 13:58 150

Bogdan Neacşu, CEO al CEC Bank, a treia bancă în piaţă după active, a primit al doilea mandat de preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), după ce în mai 2021 a fost ales pentru prima oară preşedintele bancherilor.  

Luminiţa Runcan, vicepreşedinte, membrii deja existenţi Mircea Busuioceanu şi Cristian Agalopol, la care se adaugă Maria Rousseva pentru primul mandat, şi Ion Stan şi Cornel Stănescu aflaţi la al doilea mandat consecutiv, completează componenţa Consiliului Director, organul deliberativ şi decizional al ARB

Totodată, Radu Graţian Gheţea ocupă funcţia de Preşedinte de onoare al Asociaţiei Române a Băncilor, în timp ce conducerea executivă este asigurată de Preşedintele Executiv, Florin Dănescu, arată informaţiile transmise de oficialii instituţiei.

Potrivit acestora, Adunarea Generală a Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) reunită în şedinţă vineri, 24 mai, a votat noua componenţă a Consiliului Director ca urmare a expirării mandatelor preşedintelui, vicepreşedintelui şi a unor membri.

Activele industriei bancare au avansat cu 15,4% în ritm anual, până la 822,6 miliarde lei, potrivit datelor aferente lunii martie 2024. Băncile contribuie la finanţarea afacerilor, a locuinţelor şi a proiectelor de investiţii pentru 2,3 milioane debitori, stimulând astfel creşterea economică şi crearea de locuri de muncă. Volumul creditelor noi  acordate populaţiei şi companiilor s-a cifrat la 140 miliarde lei, la nivelul anului 2023, în creştere cu 10,41% comparativ cu volumul împrumuturilor noi accesate în anul 2022.

În ceea ce priveşte economisirea, 15,8 milioane de deponenţi persoane fizice şi juridice deţin depozite ce se ridică la aproape 584 miliarde lei în luna martie 2024, în creştere cu 11,4% în ritm anual.

Asociaţia Română a Băncilor este membră a Federaţiei Bancare Europene din anul 1991 (cu drepturi depline din 2007), a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică - Reţeaua Internaţională de Educaţie Financiară, a Consiliului European al Plăţilor, a Federaţiei Ipotecare Europene, a Institutului Bancar European şi a 26 de organisme naţionale lucrative privind dezvoltarea şi perfecţionarea cadrului economic.  


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24