Bănci și Asigurări

Bogza: Deciziile BNR nu erau necesare

04.10.2005, 18:36 14

Deciziile Bancii Nationale de a restrictiona creditarea in valuta vin intr-un moment nepotrivit, dupa ce imprumuturile in devize au fost mai putin dinamice decat cele in moneda locala, considera Mihai Bogza, presedintele Bancpost.

"Conform datelor furnizate de insasi BNR pe propriul site, dinamica creditului neguvernamental in valuta a fost in ultimele 12 luni (august 2005 fata de august 2004) sensibil inferioara fata de cea a creditului in lei. Exprimate intr-o valuta comparabila - leul -, aceste cresteri au fost in termeni nominali de 35,5% si, respectiv, de 40,4%. Altfel spus, evolutia a fost exact opusa fata de cea care a alarmat BNR, conform propriilor declaratii, iar BNR a luat masuri exceptional de impovaratoare pentru banci intr-un moment cand acestea nu erau necesare", spune Bogza.

Pana anul trecut Bogza a ocupat functia de viceguvernator al Bancii Nationale.

Potrivit datelor publicate de banca centrala la sfarsitul saptamanii trecute, creditele acordate firmelor si populatiei au ajuns la sfarsitul lui august la nivelul de 52,3 miliarde de lei (aproape 15 mld. euro), in crestere cu 3,6% fata de luna precedenta, (3,5% in termeni reali).

Imprumuturile in lei au inregistrat in august o crestere cu 4,5%, devansand dinamica soldului exprimat in moneda nationala al finantarilor in valuta de 3%. Exprimat in moneda europeana, creditul in valuta s-a majorat cu 3,3%.

Creditul acordat populatiei, a carui pondere se ridica la 34,6% in total credit neguvernamental, s-a majorat cu 7,1% (7% in termeni reali), pe seama majorarii cu 7,3% a componentei in lei (7,2% in termeni reali) si cu 7% a componentei in valuta exprimata in lei. Exprimata in euro, cresterea creditului in valuta acordat populatiei a fost de 7,4%.

Comparativ cu august 2004, creditul neguvernamental a inregistrat o crestere de 37,4% (26,2% in termeni reali), pe seama majorarii cu 40,4% a componentei in lei si cu 35,5% a componentei in valuta exprimata in lei.

BNR a introdus la sfarsitul lunii trecute noi masuri pentru restrictionarea creditului in valuta, dupa ce finantarile in devize au ajuns sa detina o pondere considerata de catre BNR drept ingrijoratoare si periculoasa pentru stabilitatea sistemului bancar. Prin noile reglementari soldul finantarilor in moneda straina acordate de o banca clientilor care nu realizeaza venituri in moneda respectiva nu poate depasi de trei nivelul fondurilor proprii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO