Bănci și Asigurări

Breasla dealerilor, mai mult cu numele

07.02.2003, 00:00 102

Probabil ca incertitudinea legata de politica de curs pe care o aplica banca centrala, fluctuatiile importante ale raportului euro/dolar pe pietele internationale sau poate pur si simplu zilele "grele"  nu le-a lasat anul trecut prea mult timp liber dealerilor sa se mai ocupe si de alegerea conducerii asociatiei care ii reprezinta.
Dar poate anul acesta lucrurile stau altfel si dealerii ar putea avea totusi alegeri. Si spunem ar putea pentru ca trebuiau sa fie si anul trecut. Dar n-a fost sa fie. La cinci din cei opt membrii ai Consiliului de Administratie al ACI-Asociatia Pietelor Financiare (asociatia dealerilor) le-a expirat deja sau le expira anul acesta mandatele. Chiar daca mandatele a doi dintre sefii dealerilor - Sergiu Manea (ABN Amro Bank) si Robert Serbanescu (Raiffeisen Bank) au expirat inca de anul trecut, membrii ACI nu s-au obosit sa se intalneasca special pentru acest lucru.
Sa speram insa ca anul acesta au timp pentru ca la scadenta mai vin alte trei mandate  - al lui Marius Stoica (BRD-SocGen), al lui Liviu Olaru (ABN Amro Bank) si Bogdan Cutus (Citibank) si nu prea se face ca tocmai o asa asociatie sa nu aiba sefi oficiali si cu acte in regula.
In rest, numai de bine daca ar fi sa mai facem cateva exceptii. Daca intri pe site-ul www.aciromania.ro ajungi din nou la concluzia ca dealerii sunt foarte ocupati. In mod cert nu au timp sa scrie pentru ca publicatia asociatiei, desi are un link separat, este inexistenta. In conducerea Comisiei de Profesionalism, care potrivit statului ar trebui sa aiba trei membrii, nu este decat seful acesteia- Marius Stoica. La Comisia Educatie lucrurile stau ceva mai bine. Chiar daca nu exista proiecte viitoare, macar exista conducere: Sergiu Manea (ABN Amro) -sef, Sergiu Puianu (HVB Bank) - membru si Lucian Isar (Citibank)-membru. S-au cel putin asa apare pe site.
Totusi, de saptamana trecuta, dupa multe luni de nimic nou, pe site se pot consulta modificarile aduse normelor BNR 10/2002(privind instrumentele derivate) si corespondenta purtata de seful trezorierilor -Paul Prodan - cu oficialii bancii centrale pe aceasta tema.
Dar pana la urma, asociatia "A.C.I. Romania - Asociatia Pietelor Financiare" nu este decat o "organizatie profesionala, fara scop lucrativ, bazata pe relatii de camaraderie intre arbitrajisti (dealeri), avand drept obiectiv promovarea acestei profesiuni, fara discriminare si la un nivel profesional de competenta, si standardele etice de loialitate considerate indispensabile in dezvoltarea relatiilor intre membrii".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO