Bănci și Asigurări

BT investeste inca 7 mil. euro in cartierul general de la Cluj

BT investeste inca 7 mil. euro in cartierul general de la Cluj

A cincea banca de pe piata ramane cu sediul central in provincie

25.04.2007, 18:53 153

Banca Transilvania (BT), a cincea mare institutie de credit de pe piata, si-a extins cartierul general din Cluj-Napoca prin amenajarea celui de-al doilea imobil din centrul orasului aflat in proprietatea BT.
Investitia totala, estimata de oficialii bancii la aproximativ 7 milioane de euro, a insemnat refacerea structurii interioare si exterioare a cladirii si modernizarea spatiilor disponibile. In noua cladire, care se afla la numai cateva sute de metri de vechiul sediu al Bancii Transilvania, au fost mutate companiile BT Asigurari, BT Assist, BT Leasing si BT Direct, care fac parte din Grupul Financiar BT, vechiul sediu fiind destinat exclusiv serviciilor bancare.
In ciuda cresterii agresive din ultimii doi ani si a devansarii Raiffeisen Bank ca dimensiune a retelei teritoriale, Banca Transilvania si-a pastrat sediul central la Cluj-Napoca.
Simultan cu inaugurarea de ieri a fost deschisa prima cafenea bancara din Cluj, a patra din tara dupa cele din Bucuresti, Constanta si Timisoara. Investitia in amenajarea BT Cafe din noul sediu s-a ridicat la aproximativ 200.000 de euro, cafeneaua BT oferind clientilor bancii si nu numai posibilitatea de a urmari pietele bursiere si cursurile valutare prin afisaj electronic, dar furnizeaza conectare wireless, ziare locale si nationale, informatii financiare si stiri de televiziune.
"Proiectul BT Cafe s-a bucurat de un succes deosebit in Romania, in locatiile deja existente peste 200.000 de clienti au folosit serviciile oferite de noi", a declarat Robert Rekkers, directorul BT. Conceptul a fost preluat de BCR, care are in prezent trei cafenele bancare - doua in Bucuresti si alta la Sibiu, precum si de BRD, Volksbank si ING, care au deschis pana acum numai cate una in Capitala.
In 2005, Banca Transilvania a cumparat de la RomTelecom o cladire de birouri aflata in stadiul de finalizare, suprafata desfasurata a imobilului fiind de 5.100 de metri patrati. Cladirea, amplasata in centrul financiar al municipiului Cluj-Napoca, a fost preluata in urma unei tranzactii estimate la 4,4 mil. euro, pret fara TVA. "Extinderea sediului Bancii Transilvania in centrul Clujului reprezinta dovada dezvoltarii sanatoase a grupului financiar BT. Pentru noi aceasta inseamna recunoasterea importantei orasului Cluj, locul de unde, in urma cu 13 ani, s-a nascut Banca Transilvania. Speram sa mai achizitionam spatii in aceasta zona, confirmand si pe viitor prezenta noastra activa in Cluj-Napoca", a declarat la inaugurare Robert Rekkers.
Anul trecut, Banca Transilvania a raportat un profit net preliminar de 120,2 milioane de lei (35,3 milioane de euro), in crestere cu 20% fata de 2005. Activele bancii au ajuns la sfarsitul anului trecut la 2,4 miliarde de euro, BT ajungand pe locul al cincilea in sistemul bancar romanesc, cu o cota de piata de 4,7%. Banca Transilvania are in prezent 366 de unitati si peste 5.000 de angajati. Banca Transilvania a fost prima institutie bancara cotata la Bursa de Valori Bucuresti, ultima cotatie fiind de 1,09 lei pe actiune. Banca are o capitalizare de 1,23 miliarde de euro. Banca Transilvania s-a numarat printre primele sase institutii de credit care au trimis la BNR noile norme de creditare a persoanelor fizice, fiind de asteptat sa continue abordarea agresiva pe segmentul de retail.
Banca urmeaza sa publice pe 30 aprilie rezultatele financiare pe primul trimestru al acestui an.
Banca Transilvania este ultima mare institutie de credit independenta care ar putea face obiectul unei achizitii din partea unui investitor interesat sa obtina rapid o pozitie semnificativa pe piata. Principalul actionar al bancii este BERD, care nu obisnuieste sa ramana in actionariatul unei banci pe perioade de timp foarte lungi. In ultimii ani, BERD a functionat pe piata bancara locala si ca actionar si ca finantator inclusiv al unor banci la care nu detinea participatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO