Bănci și Asigurări

Burduja, Raiffeisen: Exista un decalaj dureros intre dezvoltarea sistemului bancar si economie

30.04.2008, 17:09 28

Bancile pot genera oricate produse, dar degeaba daca economia nu este permisiva, iar populatia atat de bogata incat sa aiba nevoie de ele, afirma Marinel Burduja, prim-vicepresedintele Raiffeisen Bank.
El considera ca sistemul bancar a facut progrese mult mai mari decat restul sectoarelor economice si financiare pentru ca investitia straina a fost mai mare si mai rapida, fara a fi nevoie de sume foarte mari.
"Exista un decalaj dureros intre ceea ce face sistemul bancar si ce ar putea sa faca fata de ceea ce ofera economia."
Bancherul corporatist afirma ca semnalele primite din diferite industrii indica o incetinire a cresterii economice.
"Nu putem sa nu remarcam o reducere alarmanta a domeniilor in care mai putem face performanta."
Burduja considera ca agricultura are un mare potential de crestere in Romania, insa constata ca numarul producatorilor performanti a ramas acelasi de 10 ani.
"Evaluarile noastre arata ca Romania poate hrani usor o populatie de 80-90 de milioane de oameni. Din pacate, mii de hectare de teren agricol sunt invadate de pungi de plastic si necultivate pentru ca nu exista o legislatie draconica pentru sanctionarea celor care tin pamantul nelucrat."
Burduja spune ca agricultura si industria alimentara detin o pondere de 5-7% in portofoliul corporate al Raiffeisen. "Avem un numar mic de clienti mari. Agricultura are un risc ridicat, este foarte vulnerabila la schimbarile climatice, dar si la scumpirea petrolului, care are o pondere mare in pretul produselor inclusiv din cauza preturilor astronomice la care au ajuns ingrasamintele."
In acelasi timp, bancherul considera inexplicabila lipsa de interes a autoritatilor pentru utilizarea oportunitatilor imense oferite de fondurile structurale de la UE.
"La fel de inexplicabila este lipsa de interes pentru a da comunitatii internationale un semnal despre ceea ce vrem sa facem in urmatorii 15-20 de ani. Este imposibil de imaginat dezvoltarea economiei pe baza de alegeri balcanice o data la 4 ani, fara planuri strategice pe termen lung."
Cat priveste comentariile negative ale unor analisti sau institutii internationale privind economia romaneasca, Burduja spune ca "adevarata problema este sa vedem ce facem noi pentru ca aceia care ne judeca sa ne judece altfel".
Dintre industriile mai bine pozitionate pentru a face fata conjuncturii economice negative provocate de criza externa "in valuri", el mentioneaza materialele de constructii, industria de material rulant, industria petroliera.
"Industria constructoare de vagoane e pe un trend foarte bun, cea de nave e intr-o conjunctura exceptionala. Pe aluminiu nu vad crestere, iar pe cupru posibilitatile de dezvoltare sunt limitate. Probabil se vor mai face investitii in metalurgie. In industria auto speram sa vedem ceva de la Ford. In industria retailerilor nu cred ca vom mai vedea vreun salt spectaculos pentru ca s-a aglomerat deja piata, iar puterea de cumparare n-a crescut odata cu distributia."
In ciuda semnalelor de deteriorare din economie, Burduja spune ca, cel putin deocamdata, rezultatele Raiffeisen in businessul corporate sunt pozitive.
"Am avut un prim trimestru foarte bun, cu rezultate mult peste media anilor precedenti. O mare realizare este ca am reusit sa stabilizam personalul, dupa ce anul trecut am avut o pierdere de peste 25% pe personalul corporatist.
Rezistam foarte bine prin calitatea ofertei fata de restul pietei si prin specializarea crescanda a echipei. Numai ca miracole nu se intampla in economie. Toate efectele negative se cumuleaza si se amplifica."

Vine consolidarea in industria bancara
"Consolidarea va incepe foarte curand in sistemul bancar, ca un proces firesc de normalizare. Nu avem piata pentru 45 de banci. Totul se normalizeaza, nu mai poate continua mult asa. Cred doar in puterea dimensiunii: bancile mari pot avea probleme, dar nu dispar pur si simplu", afirma Marinel Burduja. Intrebat despre eventuale achizitii pe care le-ar putea realiza Raiffeisen, el spune: "La un pret corect, oricine cumpara orice".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO