Bănci și Asigurări

Cât se poate îndatora o firmă astfel încât "să nu munceşti doar ca să plăteşti dobânzile"

Autor: Adrian Cojocar

09.07.2011, 13:37 858

"La unmoment dat îndatorarea nu poate depăşi un nivel sustenabil, pentrucă a-i munci numai ca să plăteşti dobânzile la bancă şi laacţionari n-ar mai rămâne nimic", a explica el.

O altămetodă de finanţare este atragerea de capital de pe Bursă, situaţieîn care firma acceptă alţi acţionari în loc să plătească dobânzibancare.

"Astfelle mai rămâne şi lor ceva din profitul firmei", explică analistulBCR.

Prininfuzia de bani pe care investitorii îi pompează în companie înurma unui IPO se reduce şi costul finanţării bancare, pentru căfirma îşi îmbunătăţeşte indicatorii financiari care adesea joacă unrol important la scoringul pe baza căruia se calculează costulîmprumutului.

Analiştii spun că cel mai bun moment pentru finanţare pe bursăeste când economia merge bine şi bursa are o tendinţăascendentă.

Analiştii BCR au estimat că în condiţiile actuale de piaţă,costul capitalului propriu, care este o expresie a costuluifinanţării pe piaţa de capital, pentru o companie cu risc mediueste echivalent cu un împrumut similar la o dobândă anuală de circa13% în lei şi de 10% exprimat în euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO