Bănci și Asigurări

Clienţii „răsfăţaţi“ în trecut cu rate de 80% din salariu au ajuns coşmarul bancherilor

Valentin Lazea, economistul-şef al BNR: Creditele garantate performează acum mai prost decât cele negarantate deoarece o mare parte s-au dat în valută, inclusiv în franci elveţieni. Aprecierea masivă a francului din ultimii doi ani a făcut să ajungem la acest paradox.

Clienţii „răsfăţaţi“ în trecut cu rate de 80% din salariu au ajuns coşmarul bancherilor

Autor: Ciprian Botea

19.06.2011, 23:55 2208

Clienţii cu venituri mari, curtaţi de bancheri în anii de boomcu credite de valoare mare în valută şi rate care ajungeau până latrei sferturi din salariu, ajung acum să le dea cele mai maridureri de cap, pentru că presiunea deprecierii leului - în specialîn faţa francului elveţian - îi sufocă şi aceştia fac faţă tot maigreu cu plăţile.

Ultimele luni au arătat o tendinţă clară de creştere mairapidă a restanţelor la cre­ditele în euro şi franci el­veţieni -preferate în ge­neral pentru finanţările de mare valoare, garantatecu ipoteci - după ce la începutul crizei împrumuturile în leipuseseră cele mai mari probleme.

"Cauza acestei situaţii este reprezentată de ratele deîndatorare foarte mari la valută. Clienţii cu credite în valutăerau plasaţi de către bănci pe un palier superior din punctul devedere al eligibilităţii şi aveau rate lunare care ajungeau la70-80% din venituri, astfel au resimţit mult mai acut criza. Înschimb, gradul de îndatorare al clienţilor cu credite în lei sesituează undeva la 20-30%", explică Valentin Lazea, economistul-şefal BNR.

Restanţele acumulate de populaţie la plata creditelor în valutăau urcat la echi­va­lentul a 3,3 miliarde lei (800 mil. euro) lasfârşitul lunii aprilie, înregistrând un salt de 90% faţă deaceeaşi perioadă din 2010, po­trivit datelor BNR.

Aprecierea francului, care a depăşit săptămâna trecută înpremieră pragul de 3,5 lei, este resimţită tot mai acut de aceşticlienţi, având în vedere că nivelul de acum al monedei elveţieneeste cu 50% mai mare decât în 2007-2008, perioada de vârf acreditării. Astfel, un client cu o rată de 700 de franci plătea îniunie 2008 circa 1.600 de lei pe lună la bancă, dar în prezent aajuns la o rată lunară de peste 2.400 de lei.

Valoarea ratelor neplătite la timp de către clienţii individualila creditele în lei a crescut în intervalul aprilie 2010-aprilie2011 cu "numai" 30%, ajungând la 2,95 mld. lei.



Per total, restanţele acumulate de popula­ţie la plata ratelorlunare au înregistrat un salt de 5% în aprilie, trecând în premierăde pragul de 6 mld. lei (circa 1,4 mld. euro). Avan­sul din apriliea fost cel mai mare înre­gis­trat într-un interval de o jumătate dean şi a venit după o creştere marginală în luna an­te­rioară, careindica o relativă stabilizare a por­tofoliilor de credite.

Chiar dacă restanţele la valută au avut cel mai rapid ritm decreştere în ultimul an, pon­de­rea acestora în totalulîmprumuturilor rămâne mai scăzută comparativ cu pondereares­tanţelor la lei. Astfel, întârzierile la plata cre­ditelor învalută reprezintă 5,2% din sol­dul total, în timp ce la leiponderea restan­ţelor este de circa 8%. Această diferenţă esteex­plicată de faptul că în cea mai mare parte cre­ditele în lei aufost acordate fără garanţii imo­biliare, iar clienţii au încetatplăţile de îndată ce s-au confruntat cu probleme finan­ciare, lucrureflectat şi de creşterea mai acce­lerată a restanţelor la lei laînceputul crizei. În plus, creditele de consum au fost şiprincipala ţintă a fraudelor, în condiţiile în care au fostacor­date după cri­terii mai re­la­xate.

După creşterea rapidă a întârzierilor la plata creditelor deconsum la începutul crizei, acestea şi-au stabilizat ritmul decreştere şi în prezent împrumuturile garantate sunt cele care daucea mai mare bătaie de cap bancherilor, susţine Lazea. "Creditelegaran­ta­te performează acum mai prost decât cele ne­garantatedeoarece o mare parte s-au dat în valută, inclusiv în francielveţieni. Aprecierea masivă a francului din ultimii doi ani afăcut să ajungem la acest paradox."

Restanţele la creditele în franci el­veţieni s-au majorat detrei ori în ultimul an şi au ajuns la echivalentul a 960 mil. lei(235 mil. euro) la sfâr­şi­tul lunii aprilie.

Valoarea creditelor acordate în franci elveţieni reprezintăpeste 4% din to­talul creditelor acordate de băncile lo­cale,respectiv echivalentul a 2,5 mld. euro, mulţi clienţi preferând săse împrumute în franci elveţieni pentru a achiziţiona o lo­cuinţădatorită dobânzilor foarte mici afişate.

BNR nu publică date privind volu­mul restanţelor pe tipuri decredite - ga­ran­tate sau nega­rantate -, dar creştereaîntâr­zierilor la plata împrumuturilor cu ipotecă este reflectatăde creşterea cu 60% în ultimul an a valorii restanţei medii.Astfel, la sfâr­şitul lunii aprilie restanţa medie ajungea la circa6.000 de lei, faţă de 3.700 de lei în aceeaşi lună din 2010. Şiportofoliile de cre­dite acordate întreprinderilor mici şi mijlociicontinuă să se deterioreze, fenomenul fiind mai accentuat în cazulmicroîntreprinderilor, mai spune economistul-şef al BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO