Bănci și Asigurări

Ce ar putea aduce fuziunea grupurilor elene pe plan local?

24.08.2010, 23:49 39

Fuziunea pe perechi a marilor grupuri financiare elene -National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank sau Piraeus, caresunt prezente şi în România prin subsidiare, este discutată tot maivocal la Atena şi ar putea să aibă loc cel mai devreme înseptembrie-octombrie sau, într-un scenariu pesimist, până lasfârşitul acestui an, spune unul dintre conducătorii unei băncilocale cu acţionariat grec.
Aceasta ar conduce implicit la prima schimbare majoră în sistemulbancar românesc de la începutul crizei financiare, care ar aducemodificări inclusiv în topul primilor zece jucători.
"Este o chestiune care ţine mai mult de voinţă politică decât deraţionamente de business", spune bancherul.
O consolidare a grupurilor financiare elene - care sunt jucători detalie redusă, comparativ cu marile grupuri financiare din Europa deVest - este bine văzută de pieţele internaţionale şi aparent chiarde către Uniunea Europeană. Opiniile sunt însă împărţite înGrecia.
"Consolidarea va duce la crearea unor grupuri financiare cubilanţuri mai robuste. Instituţiile care vor rezulta ar trebui săpoată accesa mai uşor finanţări de pe pieţele de capital, să obţinăsinergii şi, finalmente, să fie mai bine poziţionate în competiţiadin sud-estul Europei", spune Alexander Kyrtsis, analist la UBS AGîn Londra, citat de Bloomberg. Agenţia internaţională de presă adedicat un amplu articol consolidării grupurilor elene, notând căacestea s-au confruntat cu retrageri de depozite în ultimele lunişi, cel mai probabil, vor anunţa rezultate financiare trimestrialeslabe la sfârşitul acestei luni, pe fondul deteriorăriiportofoliior de credite.
Pe plan local încă nu au avut loc discuţii între subsidiarelegrupurilor elene. Dintre grupurile elene, Alpha Bank şi EFGEurobank (proprietarul Bancpost) sunt prezente prin subsidiarelelor în top zece pe plan local. Filialele locale ale National Bankof Greece (acţionarul majoritar la Banca Românească) şi Piraeussunt jucători de talie medie, fiind foarte aproape de top zece. Lanivel de grup, la sfârşitul primului trimestru, Alpha avea crediteacordate în România de 4,2 mld. euro, Eurobank de 3,4 mld. euro,Piraeu de 3,3 mld. euro, iar NBG de 2,1 mld. euro. Chiar dacă Alphaar fuziona cu Bancpost, nu ar reuşi să urce mai sus de locul treiîn ierarhia locală (deţinut de Volksbank, cu active de peste 5 mld.euro), în condiţiile în care se afla pe locul patru la sfârşitulanului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO