Bănci și Asigurări

Ce schimbări a adus 2013 în sistemul bancar. Tranzacţii cu portofolii, dar şi cu bănci întregi

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Razvan Voican

23.01.2014, 19:32 725

Al cincilea an de la începutul crizei a reuşit să dezgheţe piaţa tranzacţiilor din sistemul bancar, factorul decisiv fiind deciziile strategice ale mai multor grupuri internaţionale cu prezenţă locală. Segmentul cumpărătorilor potenţiali a rămas slab, principala categorie de investitori interesaţi să preia bănci întregi fiind fondurile de investiţii.

Care a fost cronologia principalelor tranzacţii bancare ale anului trecut:

  • Februarie 2013: Israelienii de la TBI Bank încep operaţiunile din România prin deschiderea unei sucusale a filialei înregistrate în Bulgaria.

  • Martie 2013: Raiffeisen Bank semnează acordul de preluare a portofoliului de retail al Citibank care includea active de circa 90 mil. euro şi pasive de peste 175 mil. euro, după ce americanii au hotărât să iasă de pe zona operaţiunilor cu persoane fizice.

  • Aprilie 2013: Marfin Bank România preia de la sucursala locală a Bank of Cyprus active de 82 mil. euro incluzând credite şi colateralul aferent, cash şi alte active lichide, precum şi depozite de 77 mil. euro, după ce Bank of Cyprus a ajuns în situaţia de a-şi suspenda operaţiunile timp de o lună. A fost prima tranzacţie realizată cu intervenţia BNR pentru rezolvarea unei situaţii speciale în sistemul bancar de la începutul crizei pe modelul transfer de active cu asumare de pasive.

  • Aprilie 2013: UniCredit Ţiriac Bank cumpără de la RBS un portofoliu de retail incluzând active de 315 mil. euro şi pasive de 230 mil. euro, aceasta fiind cea mai mare tranzacţie de acest tip realizată până acum. Asemenea Citi, RBS hotărâse să abandoneze piaţa locală de retail. 

  • Septembrie 2013: Britanicii de la RBS schimbă regimul juridic al operaţiunilor, acestea trecând de la statutul de filială la cel de sucursală a The Royal Bank of Scotland plc.

  • Septembrie 2013: Fondul american Broadhurst Invest­ments îşi consolidează poziţia de acţionar majoritar al Libra In­ternet Bank ajungând la aproape 57% după două majo­rări succesive de capital în cash, pornind de la mai puţin de 50%.

  • Noiembrie 2013: Spaniolii de la Caixabank decid să oprească operaţiunile locale după patru ani de la deschiderea sucursalei de la Bucureşti dedicate clientelei corporate. Deservirea clienţilor spanioli a fost preluată de BCR pe baza unui parteneriat încheiat între Caixabank şi Erste.

  • Decembrie 2013: Se încheie procesul de divizare a ATE Bank, cea mai mare parte a bilanţului fiind preluată de Piraeus Bank, iar restul de omul de afaceri Dorinel Um­brărescu care se pregăteşte să lanseze Banca Română de Credite şi Investiţii. A fost o tranzacţie mai complexă de salvare a unei bănci care nu se mai putea baza de sprijinul acţionarului majoritar (ajuns în lichidare în Grecia) şi care ajunsese într-o situaţie foarte dificilă.

  • Decembrie 2013: Grupul polonez Getin Holding preia integral banca locală RIB după ce obţinuse în prealabil aprobarea BNR pentru a intra pe piaţă. A fost un alt exemplu de tranzacţie de salvare a unei bănci mici care nu mai putea conta pe vechii acţionari şi căreia BNR îi suspendase activitatea de creditare.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.01.2014

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO