Bănci și Asigurări

Ce spun datele europene: Doi bancheri din România câştigă peste 1 milion de euro pe an. Marea Britanie are 3.500 de bancheri milionari, în timp ce Germania numai 390

Ce spun datele europene: Doi bancheri din România...

Autor: Claudia Medrega

13.03.2019, 00:07 4381

România are doi bancheri cu câştiguri anuale de peste 1 mil. euro - ambii din top management, în timp Croaţia fi­gu­rează cu un singur bancher în cele mai recente statistici ale Autorităţii Bancare Europene (EBA) aferente anului 2017.

În raportul anterior al EBA publicat anul trecut, pentru 2016, România era prezentă cu trei bancheri în top - doi din top management şi unu din asset management.

Pe de altă parte, în topul european al intermedierii fi­nan­ciare, băncile din România au coborât spre coada cla­sa­mentului având printre cele mai scăzute ponderi ale cre­di­te­lor şi ale activelor bancare în PIB, de circa 26%, respectiv 48%.

Croaţia, România, Finlanda şi Ungaria au cei mai puţini bancheri milionari în euro, la polul opus fiind Italia (201), Franţa (233), Germania (390) şi Marea Britanie (3.567).

Având în vedere remuneraţia medie anuală a celor doi bancheri din România, de 1,17 mil. euro, câştigul lunar ar fi de 97.500 de euro, iar cel zilnic ar ajunge la 4.875 de euro. Acesta înseamnă un câştig al celor doi bancheri de circa 170 de ori mai mare decât salariul mediu pe economie.

Cel mai probabil câştigurile bancherilor din România incluse în topul EBA au fost obţinute de bancheri din top managementul celor mai mari cinci bănci locale.

Cea mai mare parte a câştigului anual al bancherilor cel mai bine plătiţi din România, respectiv 77%, reprezintă remuneraţia fixă.

Câştigurile bancherilor locali din top management nu sunt cunoscute, dar palierul de pornire al salariilor este în jur de 30.000 de euro pe lună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO