Bănci și Asigurări

CEC face eforturi sa ramana in pluton

03.08.2006, 19:15 18

Cota de piata a CEC a scazut la jumatatea anului la un nou minim, de 4,2%, cu 0,2 puncte procentuale sub nivelul de la sfarsitul lui 2005, dupa ce in martie reusise sa urce la 4,5% din activele sistemului bancar.
In ciuda cresterii soldului creditelor pana la 2,55 miliarde de lei, CEC nu a putut tine piept concurentei si a coborat de pe locul cinci pe sase in conditiile in care Banca Transilvania si-a turat motoarele si a sarit patru locuri in clasamentul activelor, ajungand la o cota de piata de 4,3%.
Nici locul sase nu este prea sigur pentru CEC, avand in vedere ca Alpha Bank ii sufla in ceafa de la o distanta de numai 400.000 de euro, potrivit datelor raportate la BNR. Bancpost este, de asemenea, destul de aproape in spate, inregistrand active de 1,69 miliarde de euro.
Exprimate in euro, activele CEC au ramas in trimestrul al doilea la aproximativ acelasi nivel din martie - 1,7 miliarde de euro, in timp ce piata in ansamblu a crescut cu 7%, pana la 40,4 miliarde de euro.
Pe de o parte, CEC se afla in plin proces de privatizare, pe de alta banca isi continua restructurarea si incearca sa vanda cat mai multe credite, inclusiv pe card, profitand de reteaua foarte mare. Numai ca, spre deosebire de principalii sai concurenti, CEC nu poate miza pe o majorare a capitalului care sa-i permita sa investeasca mai mult pentru sporirea vanzarilor.
In aceasta perioada, Comisia de privatizare negociaza cu cei doi finalisti acceptati - National Bank of Greece si OTP - clauzele contractului de privatizare, pe baza carora cei doi investitori urmeaza sa depuna oferte financiare imbunatatite, pana la 31 august, conform estimarilor Comisiei. Negocierile au in vedere inclusiv implicarea CEC in scandalul FNI, viitorul cumparator nedorind sa ajunga in situatia de a avea de suportat vreo despagubire.
Potrivit informatiilor vehiculate pe piata, unul din cei doi investitori a avansat o oferta de peste 500 mil. euro, care ar reprezenta pragul minim acceptat de autoritati. Statul vinde un pachet de 69,9% din actiuni, alte 5% din actiuni sunt rezervate actualilor si fostilor angajati ai CEC, iar restul ar urma sa fie listate la Bursa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO