Bănci și Asigurări

CEC vizeaza un profit de 15 mil. euro anul acesta

CEC vizeaza un profit de 15 mil. euro anul acesta

Eugen Radulescu, presedintele CEC, spune ca va investi 51 mil. euro in dezvoltarea bancii

12.04.2007, 20:29 10

CEC a facut in primul trimestru un profit brut de 24 milioane lei (7 milioane de euro), in crestere cu 60% fata de aceeasi perioada din 2006.
"Bugetul pe 2007 al CEC prevede un profit de 50 milioane lei. Avand in vedere evolutia, cred ca vom depasi aceasta tinta", a declarat Eugen Radulescu, presedintele bancii, in cadrul unei conferinte de presa.
In primul trimestru din 2006, banca obtinuse un profit net de 3,5 milioane de euro, dupa ce primele trei luni din 2005 adusesera pierderi.
Cresterea profitabilitatii CEC a fost alimentata de majorarea substantiala a expunerilor fata de clienti, care aduc si venituri mai mari din dobanzi.
Volumul creditelor acordate clientelei a urcat cu 60% fata de martie anul trecut, pana la 3,5 miliarde lei (un miliard de euro). Fata de martie 2005, soldul este de cinci ori mai mare. Banca si-a completat pe parcursul anului trecut oferta de finantari pentru clienti individuali dar si companii, pozitionandu-se in partea de jos a pietei din punctul de vedere al costului imprumuturilor.
Activele CEC au urcat cu 6,5% in primul trimestru, pana la 7,5 miliarde de lei (2,2 miliarde de euro). Comparativ cu martie anul trecut, activele bancii marcheaza o crestere cu 25%, in lei. Primul trimestru din 2006 adusese o crestere cu 7% a activelor.
CEC a reusit cu greu anul trecut sa isi conserve cota de piata (la 4,1% in decembrie), coborand insa pe locul opt in ierarhia jucatorilor din sistem.
"In urma cu doi ani, cea mai parte a activelor CEC era reprezentata de plasamente la Banca Nationala a Romaniei si la Ministerul Finantelor. In prezent, ponderea acestora s-a redus simtitor", a spus Radulescu.
Creditele acordate persoanelor fizice totalizau 2,7 miliarde lei (806 mil. euro) la sfarsitul lunii martie, fata de 1,9 miliarde lei in martie 2006. Banca a lansat din vara trecuta si carduri de credit, numarul acestora depasind in prezent 30.000 de unitati. CEC a demarat activitatea de emitere de carduri in urma cu aproximativ un an, iar de atunci a emis aproape 280.000 de unitati (debit plus credit). Pentru anul acesta CEC are in plan sa ajunga la 500.000 de carduri, insa Radulescu se asteapta ca acest nivel sa fie depasit.
Imprumuturile pentru persoane juridice au urcat de la 269 milioane lei, la 809 milioane lei la sfarsitul primului trimestru din acest an, principalul segment tintit fiind cel al intreprinderilor mici si mijlocii.
Sumele atrase de banca au ajuns la 6,5 miliarde de lei (1,9 miliarde de euro), cu 18% mai mult decat in martie 2006.
Depozitele atrase de la persoane fizice au urcat la 5,4 miliarde lei, dupa primele trei luni din acest an, cu 15% mai mult decat in martie 2006. In ceea ce priveste sursele atrase de la persoane juridice, acestea se situau la 603 milioane lei in martie 2007, fata de 409 milioane lei in aceeasi perioada a anului trecut. Radulescu a vorbit din nou despre planurile de a construi un grup financiar in jurul CEC. Astfel, el planuiste ca pana la sfarsitul anului sa puna bazele unei banci pentru locuinte, dar si unei companii de leasing (lansarea acesteia ar putea sa fie insa amanata pentru 2008).
Radulescu a explicat ca actionarul noii banci va fi chiar CEC, nu Ministerul Finantelor (proprietarul CEC), insa va apela si la parteneri straini, pentru a beneficia de know-how-ul acestora. Pe piata locala exista deja doi jucatori pe aceasta nisa - Raiffeisen Banca pentru Locuinte si HVB Banca pentru Locuinte, iar Erste Bank, proprietarul BCR, a anuntat de asemenea ca este interesat de astfel de activitati.
Radulescu spune ca CEC va investi in 2007 aproximativ 170 mil. lei (51 mil. euro) si ar putea recurge inclusiv la finantari de pe pietele externe - o emisiune de obligatiuni sau un credit sindicalizat. Fondurile vor merge in proiectele de informatizare, dar si extinderea sistemului de carduri si dezvoltarea de produse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24