Bănci și Asigurări

Cel puţin două sau trei companii asistate de BCR ar putea fi listate anul viitor

Cel puţin două sau trei companii asistate de BCR ar...

Autor: Stefan Musgociu

30.09.2013, 22:01 1250

"În 2014 ar putea fi cel puţin două sau trei listări de companii (pregătite şi intermediate - n.r.), venite doar de la BCR (...) Pot fi mai multe (...) Pentru noi, pentru echipa mea listarea la Bursă este un mijloc, un produs, pe care îl ofer clienţilor care au nevoie de el. Scopul meseriei noastre este să creăm valoare pentru acţionari şi pentru companie. Este prima propunere (în ordinea propunerilor de finanţare - n.r.), pe de o parte vrem să ajutăm la dezvoltarea pieţei de capital, ca loc în care se întâlnesc investitorii cu companiile, pe de altă parte ştim că există bani care vor să fie investiţi în România, şi atunci, de ce nu, listările la bursă pot fi prima opţiune (...) Avem o abordare holistică (în care să fie căutate soluţii diversificate pentru finanţare - n.r.)", a declarat Matei Filipidescu şeful Departamentului Corporate Finance & Investment Banking din BCR.

El a menţionat că în prezent pieţele de capital traversează un context favorabil şi această s-a văzut la oferta Nuclearelectrica (SNN), unde micii investitori de retail au suprasubscris de 5,6 ori acţiunile alocate pe tranşa lor.

Oficialul BCR consideră că o companie ar putea atrage foarte greu aproximativ 400 milioane euro de pe piaţa românească de capital, pentru că investitorii instituţionali străini sunt reticenţi să intre pe bursa din România tocmai din cauza volumelor reduse de tranzacţionare.

Ofertele pentru listarea Romgaz şi AdePlast sunt două dintre operaţiunile pe care BCR le asistă împreună cu alţi intermediari.

Marcel Bărbuţ a vrut să listeze AdePlast încă din 2008, însă a renunţat ca urmare a scăderilor burselor în timpul crizei. El vrea acum să atragă de pe piaţa locală de capital până la 68 de milioane lei (aproximatix 15 milioane euro) printr-o ofertă iniţială în vederea listării. Oferta include şi o ma­jo­rare de capital de 5,2 milioane euro apro­bată printr-o decizie AGA din luna iunie.

"Are nişte planuri clare de investiţii, ştie ce să facă cu banii şi consideră, după cum arată structura lui de finanţare în acest moment, că este mai deştept să le facă cu fonduri proprii decât cu îndatorarea suplimentară a companiei. Vede nişte oportunităţi (...) Este adevărat că dacă mai stă doi ani poate obţine o evaluare mai bună, că se îmbunătăţeşte piaţa în general, dar banii pe care îi atrage compania şi investiţiile pe care le face îi vor aduce mai multă valoare cu câştigarea de produse şi pieţe decât să stea aşa cum este", a răspuns Filipidescu, întrebat de ce consideră că Bărbuţ vrea din nou să listeze AdePlast.

Oferta AdePlast va fi prima astfel de operaţiune lansată de o companie privată pe bursa din România în ultimii cinci ani. Cea mai recentă ofertă de listare a unei companii private a fost în aprilie 2008, când producătorul de materiale de construcţii Teraplast Bistriţa a intrat la Bursă.

Recent, compania de stat Nuclearelectrica a atras 281,8 milioane lei (63 milioane euro) prin vânzarea a 10% din acţiuni, prin intermediul unei oferte publice iniţiale. Alte oferte, unde statul a vândut însă acţiuni din participaţiile sale, s-au mai derulat la Transelectrica (15% din acţiuni în martie 2012) şi Transgaz (15% din acţiuni în aprilie 2013).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24
Cele mai citite ştiri