Bănci și Asigurări

Cetelem intra pe ipotecare si asteapta o crestere cu 80% a creditelor

Cetelem intra pe ipotecare si asteapta o crestere cu 80% a creditelor

Philippe Foursy, directorul general al Cetelem Romania

26.02.2008, 20:31 41

Cetelem, divizia de credite de consum a grupului francez BNP Paribas, a ajuns la un sold al creditelor pe piata locala de 816 milioane de lei (circa 226 de milioane de euro) la sfarsitul anului trecut, cu 77% peste nivelul din decembrie 2006. Cu acest volum de finantari, francezii ajung practic sa se lupte cu bancile de mici dimensiuni de pe piata locala.
"Rezultatele noastre confirma strategia pe care ne-am asumat-o, de a consolida un ritm de crestere sustinut pe toate liniile de business: creditul in magazin, pe card, de nevoi personale si auto. Pentru 2008 ne asteptam la o pastrare a ritmului de crestere", a declarat Daniel Boaje, directorul general adjunct al Cetelem Romania.
Daca finantarile acordate de companie vor creste la fel ca anul trecut, soldul creditelor va depasi 1,44 de miliarde de lei (circa 410 milioane de euro).
"Pietele financiare sunt tot mai dificile si este din ce in ce mai greu sa gasim surse de fianantare, dar situatia se va imbunatati in acest an", afirma Philippe Foursy, directorul general al Cetelem.
Cea mai mare pondere in portofoliul Cetelem o detin creditele acordate in magazine, care vor ajunge anul acesta la circa 40% din totalul finantarilor acordate. Boaje estimeaza ca ponderea creditelor auto, produs lansat la sfarsitul anului trecut, va ajunge la 10% din total, cea a creditelor acordate online, la 30%, restul fiind imprumuturi acordate pe card. Compania a emis anul trecut peste 273.000 de carduri, cu 151% mai mult decat in 2006.
Cetelem a lansat ieri o aplicatie - C-net - care permite analizarea si preaprobarea cererilor de credite de nevoi personale online, investitia in sistemul IT necesar implementarii acesteia fiind de circa 4 milioane de euro. Practic, solicitantul completeaza un formular pe site-ul de internet al Cetelem si afla daca poate primi creditul. In cazul in care compania ii aproba cererea de credit, solicitantul printeaza contractul de credit si il expediaza companiei impreuna cu o copie dupa buletin, o adeverinta de venit si un document care sa indice contul IBAN al acestuia. Banii sunt virati in contul solicitantului in maximum cinci zile.
Dobanda nominala pentru acest credit de nevoi personale variaza intre 7% si 12% pe an, in functie de valoarea si destinatia creditului, comisionul lunar, aplicat la valoarea creditului, este curpins intre 0,3% si 0,5%, iar dobanda anuala efectiva (DAE) - intre 14% si aproape 21% pe an.
Pentru un credit de 12.000 de lei, contractat pe o perioada de 10 ani si utilizat pentru amenajari interioare ale locuintei, rata lunara este de circa 222 de lei, iar DAE este de 20,54%. Suma maxima care poate fi acordata fara garantii imobiliare este de 150.000 de lei, iar perioada maxima - 10 ani.
Ratele si dobanzile la toate imprumuturile acordate de Cetelem sunt fixe, afirma directorul general al companiei. "Nu am majorat dobanzile dupa decizia BNR, dar daca sursele de refinantare se vor scumpi, va trebui sa luam o decizie", spune Boaje.
Grupul BNP Paribas, care detine Cetelem, va intra in a doua jumatate a acestui an pe piata locala a creditelor ipotecare, fie prin intermediul Cetelem, fie printr-o alta divizie. De asemenea, pana la sfarsitul acestui an isi va incepe operatiunile in Romania BNP Paribas Lease Group, divizia de leasing a grupului francez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO