Bănci și Asigurări

Ciclul global al creşterilor de dobânzi este probabil pe sfârşite, dar nu şi în zona euro. Cel mai mult va conta ce face Fed

Ciclul global al creşterilor de dobânzi este probabil...

Autor: Bogdan Cojocaru

10.04.2023, 23:00 170

Cele mai multe dintre băncile centrale ale lumii s-ar putea să fie aproape de vârful dobânzilor cres­cu­te, unele ajungând deja acolo, ceea ce înseamnă că vine pauza de dinaintea discuţiilor despre relaxarea politicilor monetare, scrie Bloomberg.

Cu apariţia primelor semne că avansul economic este frânat de do­bânzile crescute şi cum efectele tensi­unilor de pe piaţa financiară persistă, orice pauză luată de Rezerva Fede­rală americană după încă o creştere de dobândă în luna mai ar putea cimenta ideea că se va opri ceea ce este cel mai agresiv ciclu global de înăsprire a politicilor monetare din ultimele decenii.

Banca Centrală Europeană şi omologii regionali ar putea continua cu majorările mai mult timp şi chiar să menţină condiţiile restrictive, dar o schimbare de viteză a politicii mo­ne­tare din SUA ar fi un semnal impor­tant pentru egalii la nivel mondial.

Din Brazilia şi până în Indonezia, o schimbare de tendinţă către re­du­cerea dobânzilor ar putea începe chiar anul acesta, cu multe dintre băn­cile centrale din lumea avansată neră­mânând cu mult în urmă. Bloomberg estimează că cel puţin 20 din cele 23 de bănci centrale pe care le urmăreşte vor reduce costurile creditării în 2024. Vârful global al dobânzilor, conform unui indicator calculat de Bloomberg Economics, va fi de 6% în trimestrul trei. Până la sfârşitul anului viitor, acest indicator va coborî la 4,9%.

De la începutul anului, băncile centrale au fost lovite de forţe po­trivnice. Redeschiderea mai rapidă a Chinei, evitarea recesiunii de către Europa şi disponibilitatea redusă a forţei de muncă în SUA pledează pentru rate mai mari. Prăbuşirea Silicon Valley Bank şi Credit Suisse trag în direcţia opusă. Până acum, cu semne limitate ale unei crize bancare mai ample, argumentele pentru înăs­prire sunt cele care câştigă.

Nivelurile de vârf ale dobânzilor se văd la orizont, dar nu am ajuns încă acolo“, spune Tom Orlik, economist şef la Bloomberg Economics.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO