Bănci și Asigurări

Cinci fonduri de pensii obligatorii isi cauta cumparator pe piata. Cine urmeaza?

Cinci fonduri de pensii obligatorii isi cauta cumparator pe piata. Cine urmeaza?

Click pentru imaginea marita

18.03.2008, 18:05 22

Cele cinci fonduri care isi cauta acum cumparator au strans in cele patru luni de aderare (si dupa loteria de la inceputul lunii martie) peste 102.000 de clienti. Omniasig, OTP, Prima Pensie, Zepter si Marfin sunt cele cinci fonduri in cautarea unui pret cat mai bun pentru participant, pentru a-si ceda portofoliul de clienti. Prima tranzactie s-a incheiat deja intre OTP si BT Aegon, la un pret estimat la peste 3 milioane de euro, adica 150 de euro pe participant.
Potrivit estimarilor companiilor mari de administrare a fondurilor de pensii, preturile pe participant la care se vor efectua majoritatea tranzactiilor pe piata va oscila intre 150 si 200 de euro.
Desi cerinta legala pentru fondurile de pensii este de minim 50.000 de participanti dupa primii trei ani de la functionare, companiile de pensii estimeaza acum ca pragul minim pentru supravietuirea fiecarui fond este de aproape 150.000 de participanti.
Radu Vasilescu, CEO al ING Fond de Pensii (liderul pietei), estimeaza ca un fond poate ramane pe piata (adica isi poate recupera cheltuielile initiale) doar daca are circa 150.000 de clienti, adica o cota de piata de minim 3,6% din total. In urma cu cateva luni, estimarea sa pentru acest prag era de 100.000 de clienti. Motivul cresterii acestui prag? Reducerea estimarilor privind contributiile ce vor fi virate catre fondurile private, dar si numarul peste asteptari de conturi goale din sistem.
Potrivit estimarilor Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS), numarul de conturi nealimentate de contributii sociale (si care vor ramane, in consecinta, goale) se va situa intre un milion si un milion si jumatate. Cu alte cuvinte, gradul efectiv de colectare, din cele 4,2 milioane de conturi din sistem, va fi intre 66% si 75%.
"Pana acum, limita considerata minima pentru ca un fond sa supravietuiasca era sa aiba un portofoliu de peste 100.000 de clienti. Insa in conditiile in care conturile goale ar putea reprezenta 30% sau chiar mai mult din numarul de participanti, pragul se muta la 130.000-140.000 de clienti pentru ramanerea in piata a fiecarui fond", spune Mihai Coca-Cozma, CEO al AIG Fond de Pensii (locul 6 pe piata).
Cu alte cuvinte, toate fondurile aflate in prezent sub acest prag de aproape 150.000 de participanti ar trebui sa gaseasca solutii pentru atragerea mai multor clienti, adica ori o fuziune, ori o achizitie a unui alt fond, ori vanzarea portofoliului de clienti si iesirea de pe aceasta piata.
Deocamdata, Omniasig este cel mai mare fond de pensii care si-a anuntat in piata intentiile de vanzare. Omniasig ocupa locul 10, cu peste 63.000 de clienti.
Practic, toate fondurile de pensii din a doua jumatate a clasamentului (locurile 9-18) isi pun acum intrebari cu privire la viitorul fondului de pensii. Dintre cele 9 fonduri, cel putin cinci au decis deja sa-si vanda portofoliul de clienti.
"Toata lumea negociaza cu toata lumea", spun acum reprezentantii companiilor de administrare, declaratie care surprinde perfect multitudinea de discutii de pe piata.
Deocamdata insa, discutiile sunt la nivel de principiu, iar intelegerile ce se pot semna intre fonduri - privind vanzarea portofoliului de clienti - nu pot lua inca forma juridica, din cauza absentei normei privind transferul de portofoliu, care ar putea fi adoptata de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private in urmatoarele doua luni. Norma se afla in prezent in dezbatere interna la Comisie.
Consolidarea pietei (prin reducerea numarului de fonduri in urma fuziunilor sau achizitiilor) este un proces care a avut loc in toate statele din Europa Centrala si de Est care au introdus pensiile private obligatorii (pilonul II).

Ce fonduri vor sa-si vanda portofoliul de clienti

Omniasig
Este cel mai mare dintre fondurile de pensii care si-au exprimat intentia de vanzare a portofoliului. Omniasig ocupa locul 10 in topul fondurilor de pensii, cu 63.264 de clienti si o cota de 1,52%. Obiectivul anuntat initial de Omniasig era atragerea a 10%-12% din numarul total de clienti de pe piata. Potrivit estimarilor vehiculate pe piata, care plaseaza pretul pe participant intre 150 si 200 de euro, Omniasig ar putea obtine intre 9,5 si 12,8 milioane de euro pe fondul sau de pensii. Capitalul social al companiei de pensii este de 17,8 milioane de lei (4,8 mil. euro).

OTP
Portofoliul de 20.261 de clienti al fondului de pensii obligatorii al OTP a fost deja vandut catre BT Aegon, potrivit surselor de pe piata. Dupa campania de aderare, OTP ocupa locul 12 in topul fondurilor de pensii, cu o cota de piata de 0,48%, fata de un obiectiv initial de 10%-12%. Compania a ramas fara director general de trei luni. Pretul platit de BT Aegon pe fondul OTP a fost estimat la 150 de euro pe participant, adica peste 3 mil. euro pentru intregul portofoliu de clienti. OTP Fond de Pensii are un capital social de 26 mil. lei (7 mil. euro).

Prima Pensie
Slovenii de la Prima Pensie s-au clasat pe locul 13 in topul fondurilor de pensii dupa campania de aderare, cu 17.070 de clienti si o cota de piata de 0,41%, fata de un obiectiv de 10%. Desi companiile care au negociat cu Prima Pensie au declarat ca pretentiile acestora au ajuns si la 250 de euro pe participant, slovenii au negat informatia privind intentia de vanzare. Estimarile pietei plaseaza pretul ce poate fi platit pe portofoliul de clienti ai Prima Pensie intre 2,5 si 3,4 mil. euro. Compania are un capital social de 13,2 mil. lei (3,6 mil. euro).

Zepter
Zepter a fost ultima companie care a intrat in cursa pensiilor private obligatorii, vanzarile fondului avand de suferit din aceasta cauza. Dupa campania de aderare, Zepter s-a plasat pe locul 16 intre cele 18 fonduri de pensii, cu 1.649 de clienti si o cota de piata de 0,04%, fata de un obiectiv de 3%. Zepter a lansat pe piata intentia de vanzare a portofoliului, dar nu exclude si o posibila fuziune cu alt fond. Pretul ce ar putea fi obtinut pentru portofoliul de clienti oscileaza intre 0,25 si 0,33 mil. euro. Compania are un capital social de 18,3 mil. lei (4,9 mil. euro).

Marfin
Grecii de la Marfin detin cel mai mic fond de pensii obligatorii de pe piata, clasat pe ultimul loc (18) in top. Fondul are doar 194 de clienti, adica o cota de piata de 0,0046%, fata de obiectivul de 10% anuntat initial. Compania a declarat ca a inaintat o propunere pentru discutii catre alte trei companii de administrare in vederea vanzarii portofoliului de clienti. La preturile estimate pe piata, Marfin ar putea obtine cel mult 30.000 - 40.000 de euro pentru fondul de pensii. Compania are un capital social de 12,7 mil. lei (3,5 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO