Bănci și Asigurări

Citi cauta cateva mii de clienti cu averi de 100.000 $

Citi cauta cateva mii de clienti cu averi de 100.000 $

Grant Carson, seful diviziei International Personal Bank, a venit dupa romanii bogati

08.06.2010, 23:32 34

Americanii de la Citibank se asteapta sa ajunga in cel mult doiani sa administreze averi de cel putin 100.000 de dolari pentrucateva mii de clienti din Romania, afirma Grant Carson, sefuldiviziei International Personal Bank a gigantului american,supervizand activitatile pe 40 de piete din regiunea Europa,Orientul Mijlociu si Africa (EMEA).

"Prin divizia de International Personal Banking, Citi oferaservicii clientilor cu venituri mari din peste 40 de tari din EMEA.In unele dintre aceste piete avem pana la 2.000 de clienti carelucreaza cu noi si consideram ca in urmatoarele 18 - 24 de luniRomania poate atinge un nivel similar", spune Carson.

Potrivit studiilor comandate de Citi, in Romania sunt circa150.000 de persoane care au averi de peste 100.000 de euro. Poloniaramane cea mai mare piata din regiune pentru Citi, dar bancherulsustine ca Romania se poate dezvolta in paralel cu Cehia sauUngaria. Oferta de produse a Citi este identica pe toate acestepiete, incluzand plasamente in fonduri administrate de cele maimari companii din lume, depozite structurate in moneda dubla,depozite la termen in 12 monede, tranzactii de actiuni siobligatiuni pe 38 de piete.

Divizia de International Personal Bank (IPB) a Citi estespecializata in administrarea averilor pentru clientii care auactive lichide de 100.000 de dolari (circa 83.000 de euro) pana la10 mil. dolari, disponibile pentru investitii. Operatiunile suntconduse de doua echipe specializate de la Londra si Jersey, insarelatia cu clientii este mentinuta de managerii locali.

"Este vorba despre o diversificare a ofertei existente inRomania, clientii urmand sa aiba acces la un relationship managerlocal, vorbitor de romana si la o gama extinsa de produse deinvestitii internationale", spune Carson.

Citi a lansat servicii la scara completa pentru clientela deretail in urma cu un an, dupa ce mai bine de un deceniu isiconcentrase operatiunile locale doar in zona clientilor corporativisi mai recent firmelor de talie mica si medie.

Practic, divizia IPB va servi clientii din esalonul superior,care doresc mai mult decat serviciile Gold din oferta curenta abancii. Aceste servicii sunt echivalentul a ceea ce majoritateajucatorilor locali numesc "private banking", segment care la marilegrupuri internationale inseamna insa servicii foarte sofisticatededicate clientilor cu averi de sute de milioane de euro.

Citi vine totusi pe o piata deja aglomerata, jucatori precumING, BRD sau UniCredit Tiriac, dar si bancile elvetiene UBS sauCSFB avand deja relatii vechi cu clientii. De altfel, majoritateabancilor mari si chiar jucatori de talie medie ofera serviciipremium pentru clientii cu lichiditati importante. Piata ramaneinsa atractiva, la inceputul acestui an lansand operatiuni BankGutmann, cel mai mare jucator austriac.

Carson spune ca principalul argument al Citi pentru atragereaclientilor este oferta globala de alternative de investitii.

"Un avantaj deosebit este ca suntem cu adevarat o banca globala.Avem o gama foarte larga de produse de investitii pe care leoferim, atat ale noastre, cat si ale celor cu care colaboram. Avemcapacitatea de a aduce clientilor nostri cele mai bune produse depretutindeni." Gigantul american s-a confruntat insa cu problememajore in criza financiara din 2008 tocmai datorita dimensiunilorsale foarte mari si plasamentelor riscante pe care le-a facut,fiind practic nationalizat de SUA pentru a fi salvat de lacolaps.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO