Bănci și Asigurări

Citibank Romania mai face un pas. Spre IMM-uri

04.02.2003, 00:00 16

Citibank Romania, filiala celui mai mare grup financiar din lume Citigroup, isi lanseaza din aceasta luna operatiunile bancare pe segmentul firmelor mici si mijlocii, considerand acest segment, alaturi de cel de retail, ca fiind printre putinele care vor creste in viitor.
"Decizia de a intra pe piata firmelor mici si mijlocii, definite dupa reguli interne ca acele companii care au cifra de afaceri intre 1 si 20 de milioane de dolari, a fost luata pentru ca s-a ajuns la concluzia ca piata bancara romaneasca a crescut semnificativ si, pana la urma, este al treilea an consecutiv de crestere economica", a declarat pentru Ziarul Financiar Dan Sandu vicepresedinte Citibank Romania, responsabil pentru intreprinderi mici si mijlocii.
El spune ca fata de ceilalti jucatori actuali de pe acest segment, care pana la urma doar distribuie - din fonduri proprii si din surse externe - credite spre firmele mici si mijlocii, Citibank are o abordare total diferita asupra acestui business.
"Suntem de fapt prima banca care ne-am focusat pe acest segment. Avem echipa dedicata care pana la sfarsitul anului va ajunge la 30 oameni, piata a fost pur si simplu analizata, disecata, vom sti direct la cine sa ne ducem si nu vom astepta clientii sa vina la noi. Este o abordare diferita", spune Sandu.
El crede ca de fapt in viitor si strategia altor banci care vor incerca sa creasca pe segmentul IMM-urilor va fi regandita in sensul acordarii unei atentii mult mai mari asupra vanzarii de produse bancare, nu numai credite, cu crearea de departamente speciale si cu oameni care  se vor ocupa exclusiv de asta.
Ca tinte, pentru urmatorii patru ani, Citibank Romania si-a stabilit o cota de piata in jur de 5% pe acest segment si un numar de 2.500 de clienti. Principalii jucatori pe piata IMM-urilor sunt in acest moment BCR, BRD-Soc Gen si Raiffeisen Bank Romania.
Intrarea pe piata companiilor mici si mijlocii este a doua miscare mare facuta de Citibank Romania dupa intrarea de anul trecut pe piata de retail, chiar daca a stat mai bine de cinci ani in expectativa.
 Activitatile bancii s-au axat in primii ani de prezenta in Romania pe finantare corporatista, unde Citibank a participat la o serie de finantari si credite sindicalizate acordate companiilor romanesti.
Activele totale ale bancii depaseau, la sfarsitul anului 2001, 340 milioane de dolari, iar fostul presedinte al bancii Zdenek Turek estima o dublare a nivelului acestora in anul 2002. Citibank Romania a obtinut, in 2001, un profit net de 581 miliarde lei (aproximativ 18 milioane de dolari), de doua ori mai mare fata de rezultatul net inregistrat in 2000. Rezultatele financiare pe anul 2002 nu sunt inca publice. Citibank Romania are in prezent sase sucursale la Bucuresti, Brasov, Cluj, Constanta, Ploiesti si Timisoara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO