Bănci și Asigurări

Comisioanele de analiză fixe aduc economii la creditele mari

Comisioanele de analiză fixe aduc economii la creditele mari

Autor: Ciprian Botea

25.01.2011, 23:53 94

Bancherii au coborât nivelul comisioanelor de analiză adosarelor de credit pentru clienţii individuali la mai puţin de 400de euro odată cu aplicarea noilor prevederi care le cer să perceapăo taxă fixă şi nu calculată ca procent din suma împrumutată, cumfăceau în trecut. În aceste aceste condiţii, valoarea comisioanelorsuportate de clienţi poate să scadă şi la jumătate.

Dacă luăm în calcul comisioanele vechi - de 2-3% din sumaîmprumutată - reiese că la un credit imobiliar de 40.000 de euroclientul plătea între 800 şi 1.200 de euro. Cei mai avantajaţi suntacum clienţii care împrumută sume mai mari.

Începastfel să se vadă efectele transparentizării costurilor lacreditele pentru populaţie, urmărită de Legea 288/2010 creată pebaza cunoscutei Ordonanţe 50 şi intrată în vigoare la sfârşitulanului trecut.

Diminuarea comisioanelor va fi însă compensată cel puţin parţialprin majorarea dobânzilor nominale, atenţionează analiştii.

"Costurile vor fi în cele din urmă cam aceleaşi pentru clienţi,deoarece băncile vor acoperi diferenţa din altă parte, cum ar fidin creşterea marjelor de dobândă. Singura diferenţă este căîntr-adevăr structura de cost a devenit transparentă din moment cenu mai pot fi afişate dobânzi nominale mici şi restul costurilor săfie transferate în comisioane", comentează Dragoş Cabat, managingpartener la compania de consultanţă Financial View.

Schimbarea structurii de cost a lăsat însă loc şi pentruieftinirea creditelor în unele cazuri. Astfel, Raiffeisen, a şapteabancă locală, a majorat dobânda nominală la creditele de consum îneuro de la 7,25 la 12,25% pe an după ce a eliminat comisionul deanaliză, dar costul efectiv a scăzut cu mai mult de 2,5 puncteprocentuale, la 13% pe an. Dobânda efectivă a scăzut în condiţiileîn care banca desfăşoară o promoţie şi a eliminat până în martie şicomisionul de administrare.

Doar câteva bănci, precum Bancpost, CEC Bank sau Intesa Sanpaolos-au aliniat însă până acum la noile reglementări privindtransparentizarea costurilor la creditele pentru populaţie şi auintrodus comisioane de analiză a dosarului în sumă fixă. Jucătorimari ca BRD sau UniCredit Ţiriac afişează în continuare comisioanede analiză exprimate ca procent din suma împrumutată.

ANPC: Cine renunţă la OUG50 se întoarce la vechilecondiţii

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO