Bănci și Asigurări

Companiile şi marile bănci din SUA, sub presiune financiară crescândă

Companiile şi marile bănci din SUA, sub presiune...

Autor: Catalina Apostoiu

12.04.2023, 00:00 131

Un număr în creştere de companii mici din SUA au raportat dificultăţi în creştere în obţinerea unui împrumut în luna martie după ce prăbuşirea mai multor bănci a dus la o înăsprire în continuare a condiţiilor de creditare, notează Bloomberg.

Un procent de 9% dintre proprietarii de companii mici au declarat că finanţarea este mai greu de obţinut faţă de trimestrul anterior, cel mai ridicat din decembrie 2012, relevă un sondaj recent.

Un procent similar dintre aceştia anticipează condiţii mai dure în următoarele trei luni, cel mai ridicat nivel dintr-un deceniu.

În acelaşi timp, companiile americane au în faţă cel mai pronunţat declin al profiturilor de la începutul pandemiei de coronavirus, potrivit estimărilor Wall Street, în condiţiile în care inflaţia ridicată pune presiune pe marje, iar temerile privind o recesiune iminentă menţin cererea scăzută, scrie Financial Times.

În ceea ce priveşte cele mai mari bănci americane, acestea sunt aşteptate să anunţe că clienţii au retras zeci de miliarde de dolari din depozite la începutul acestui an, chiar în condiţiile în care acestea au câştigat noi clienţi în urma prăbuşirii Silicon Valley Bank.

Analiştii anticipează că deponenţii, aflaţi în căutare de randamente mai ridicate, au retras în total aproape 100 miliarde de dolari din depozitele constituite la JPMorgan, Bank of America, Citi şi Wells Fargo în T1/2023.

Retragerile ar veni în pofida prăbuşirii SVB şi Signature Bank în martie, care a determinat clienţii să-şi mute depozitele de la băncile regionale mai mici în bănci mai mari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO