Bănci și Asigurări

Cota de piata a BCR pe creditul de retail a coborat la 22%

01.09.2008, 21:10 60

Cota de piata a BCR la creditele de retail a scazut la 22% la nivelul lunii iulie, de la 23,4% in martie, conform datelor Erste Bank, actionarul majoritar.
La sfarsitul lui 2006, BCR detinea 25,1% din piata creditului de retail, erodarea pozitiei avand loc in contextul procesului de restructurare si al concurentei din ce in ce mai agresive.
BCR a pierdut teren si pe piata depozitelor de retail: de la o cota de 30,8% in 2006, coborase la 27,7% in martie 2008, pentru ca in iulie sa inregistreze o cota de piata de 27%, cu cinci puncte mai mare decat cea la credite, ceea ce justifica lichiditatea mare in lei.
In Cehia, Erste acopera 31% din creditele de retail si 32% din depozitele de retail. Nici oficialii BCR, nici cei ai Erste nu s-au aratat ingrijorati de erodarea cotelor de piata. La sfarsitul lunii iulie, noul CEO al BCR, Dominic Bruynseels, justifica pierderea de cota de piata prin faptul ca banca nu acorda credite in franci elvetieni, spre deosebire de alti jucatori care folosesc aceasta varianta mai ieftina pentru a castiga clienti.
Raiffeisen, a treia banca din sistem, admite ca vinde credite in franci tocmai pentru a nu-si subtia cota de piata, considerand ca este mai sanatos si etic decat practica altor banci de a oferi credite in euro cu dobanzi scazute fixe doar pe perioade scurte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO