Bănci și Asigurări

Creditele in valuta luate de populatie s-au triplat intr-un an

18.10.2004, 00:00 19

Creditele contractate de populatie pe termen mediu si lung au inregistrat in luna august ritmuri inalte de crestere, de 13,4% si respectiv 8,8% (exprimat in lei), ajungandu-se la o triplare a volumului fata de august 2003.
Dupa cresterile puternice inregistrate de creditele contractate in moneda straina in lunile iulie si august, expunerea populatiei in valuta a ajuns sa depaseasca, in premiera, un miliard de euro.
Soldul creditelor in valuta contractate de populatie pe termen mediu (intre unul si trei ani) a ajuns in august la 13.033 de miliarde de lei (317,9 milioane de euro), de 3,5 ori mai mult decat in urma cu un an.
Ritmul de crestere a incetinit totusi comparativ cu luna iulie, cand expansiunea a fost de 23%. De la inceputul anului evolutia soldului acestor credite a avut o evolutie sinuoasa, cu scaderi in ianuarie, februarie si aprilie, care s-au intercalat cu cresteri minore. Incepand cu luna mai ritmul a accelerat, atigand un varf in luna iulie. Acesta a coincis cu volume record tranzactionate pe piata valutara, cand Banca Centrala a fost nevoita sa sterilizeze aproape 630 de milioane de euro.
Creditele pe termen lung (peste trei ani) acordate in valuta au ajuns in august la un sold de 26.943 de miliarde de lei (657,1 milioane de euro), de 2,8 ori mai mare comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Aceste imprumuturi au inregistrat cea mai rapida expansiune in luna iunie, cu un ritm de peste 11%. Creditele pe termen scurt in valuta au insumat in august 1.479 de miliarde de lei (36 de milioane de euro).
Cu putin peste un miliard de euro, populatia detine o pondere de aproape 18% din soldul total al creditelor in valuta acordate de banci in august. Raportat la soldul total al creditelor in luna august, de 348.290 de miliarde de lei (8,6 miliarde de euro), expunerea in valuta a populatiei reprezinta 11,7%.
Incetinirea ritmului de crestere al creditelor contractate in valuta a aparut in contextul in care banca centrala a redus dobanda de interventie cu 2,5 puncte procentuale pana la sfarsitul verii, ceea ce a determinat o usoara ieftinire a imprumuturilor in lei. De asemenea, Banca Nationala a majorat in august rata rezervelor minime obligatorii la valuta pana la 30%, masura care a vizat cresterea dobanzilor la acestecredi.
Expansiunea rapida a creditarii in valuta a avut loc in detrimentul creditarii in moneda nationala. Soldul creditelor contractate in lei pe termen mediu a inregistrat in august o crestere de numai 0,6%, pana la un sold de 45.542 de miliarde de lei (1,11 miliarde de euro). Chiar si cu aceasta crestere nu s-a ajuns la nivelul maxim inregistrat in luna iunie, de 46.220 de miliarde de lei.
Soldul creditelor acordate in lei pe termen lung a inregistrat o noua scadere, de 1,3%, pentru a treia luna consecutiv. Astfel, soldul acestor credite a ajuns la 3.090 de miliarde de lei (75,3 milioane de euro).
Principalul risc legat de expansiunea creditelor contractate de populatie in valuta este cel valutar, ratele devenind mai greu de suportat in conditiile unei deprecieri accentuate a leului. Stabilitatea cursului din primele trei trimestre, cand leul a inregistrat o variatie minima in termeni nominali fata de cosul valutar implicit, a dus practic la ieftinirea acestor credite, diminutivizand si temerile legate de variatii mai ample.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO