Bănci și Asigurări

Creditul a accelerat in martie, iar apetitul pentru economisire a slabit

Creditul a accelerat in martie, iar apetitul pentru economisire a slabit

Click pentru imaginea marita

24.04.2008, 18:50 18

In paralel, apetitul pentru economisire a ramas slab, in ciuda dobanzilor mai mari platite de banci la depozite. La sfarsitul lui martie, soldul creditului neguvernamental a ajuns la 164,6 miliarde de lei (echivalentul a 44,1 miliarde de euro), arata datele BNR. Rimtul anualizat de crestere s-a mentinut insa la 53%, in conditiile in care si martie 2007 adusese un salt consistent al creditelor.
Accelerarea din martie a fost alimentata in special de cresterea creditului in valuta, in timp ce finantarile in lei au castigat mai putin in dinamica.
Apetitul pentru imprumuturi in valuta a urcat, in conditiile in care cursul a aratat o stabilizare relativa, dupa perioada de crestere rapida, care s-a prelungit din toamna trecuta si pana in ianuarie. Totusi, cursul mediu al euro a fost in martie de peste 3,72 lei, atingand astfel cel mai inalt nivel inregistrat din ianuarie 2005. Analistii au fost convinsi ca BNR a intervenit pe piata valutara in ianuarie si a continuat sa isi faca simtita prezenta chiar si in lunile urmatoare, pentru a corecta o miscare de depreciere a leului pe care chiar oficialii bancii centrale o catalogasera drept exagerata.
Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a subliniat insa recent ca BNR nu garanteaza un anumit nivel al cursului, iar riscul valutar pentru cei care aleg sa se imprumute in devize este important si "destul de evident". In aceste conditii, Popa a aratat ca se asteapta la o temperare a creditarii in valuta. La sfarsitul lui martie, finantarile in valuta reprezentau 55% din creditul neguvernamental total, ponderea lor crescand in ultimele luni.
Apetitul pentru contractarea de finantari in valuta a fost evident in cazul populatiei. Imprumuturile in devize luate de clientii individuali au urcat in martie cu 4,9%, pana la echivalentul a 43,9 miliarde de lei (11,8 miliarde de euro). Exprimata in euro, cresterea soldului a fost de 4,8%.
In acest timp, creditul in lei pentru populatie a urcat cu numai 2,7%, pana la 35,7 miliarde de lei (aproape 9,6 miliarde de euro). Evolutia a avut loc in contextul in care bancile au ridicat sensibil dobanzile la creditele in lei, dupa ce BNR a majorat dobanda de politica monetara cu doua puncte procentuale din octombrie anul trecut si pana in februarie. La sfarsitul lunii martie, banca centrala a operat o noua crestere, cu jumatate de punct procentual, ducand dobanda cheie la leu la 9,5% pe an, iar analistii considera ca varful nu a fost inca atins.
In schimb, companiile s-au imprumutat preponderent in lei in martie, soldul creditelor in moneda locala urcand cu 4,8%, pana la 38,4 miliarde de lei.
Pe partea de economisire, depozitele totale au urcat cu 2% in martie, fata de un pas de 1,5% in februarie. Ritmul anualizat de crestere a continuat sa incetineasca, coborand la 35,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO