Bănci și Asigurări

Creditul de retail accelereaza si la lei si la valuta

27.04.2007, 17:33 16

Cererea pentru credite a populatiei a crescut sensibil in martie, imprumuturile - atat in lei, cat si in valuta- inregistrand cele mai inalte ritmuri din toamna trecuta. Atat populatia, cat si companiile au contractat luna trecuta imprumuturi preponderent in euro.
Clientii individuali aveau contractate credite in lei de aproape 25 de miliarde de lei (7,4 miliarde de euro), cu 73% mai mult decat in urma cu un an. Imprumuturile in valuta au crescut cu aproape 86% (exprimat in lei), pana la echivalentul a 18,2 miliarde de lei (5,4 miliarde de euro).
Luna martie a adus o crestere a cererii populatiei pentru credite, chiar in conditiile in care bancherii spun ca un numar important de clienti si-au exprimat optiunea de a astepta pana la intrarea in vigoare a normelor mai relaxate de creditare. Ramane de vazut cum va evolua creditul pentru populatie dupa aparitia noilor produse.
Creditul neguvernamental a crescut in martie cu 3,5%, urcand la 98,96 miliarde de lei (echivalentul a 29,5 miliarde de euro). In februarie, soldul urcase cu 3,2%. Totusi, cresterea anualizata a creditului inregistreaza o incetinire, pana la putin peste 47%, dupa ce in februarie accelerase la 49,5%. In acelasi timp, sumele atrase de banci de la clienti au urcat cu 2,6%, pana la 98,95 miliarde de lei (29,5 miliarde de euro).
Creditul in valuta a fost preferatul clientilor, inregistrand o crestere cu 5,5% (exprimata in euro), dubla comparativ cu cea din luna precedenta. Imprumuturile in lei au urcat cu 3%.
Apetitul populatiei pentru economisirea in lei a revenit usor in martie, aceste plasamente crescand cu 4,4%, fata de 3,9% in feburarie. In schimb, cresterea depozitelor in valuta a incetinit la 2%, jumatate fata de luna precedenta.
In aceste conditii, ritmul anualizat de crestere a ajuns la aproape 40%, fata de 26%, in martie anul trecut. Soldul depozitelor in lei ale populatiei a urcat astfel la 33 de miliarde de lei, in timp ce la depozitele in valuta soldul a ajuns la echivalentul a 17,4 miliarde de lei. Exprimat in euro, ritmul de crestere a fost de 50%, pana la 5,2 miliarde de euro.
In aceste conditii, pozitia populatiei de creditor net fata de sistemul bancar s-a consolidat, sumele plasate fiind cu aproape 17% mai mari decat cele imprumutate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24