Bănci și Asigurări

Cresterea dolarului si scaderea euro le joaca feste dealerilor

09.07.2003, 00:00 16



Continuarea trendului de intarire a dolarului in fata monedei unice europene si-a spus cuvantul si pe piata de la Bucuresti unde dealerii au avut o zi extrem de animata , iar volumele de tranzactionare au fost peste media zilelor precedente.



In urma unei sedinte de tranzactionare in care au predominat ordinele de vanzare de euro Banca Nationala a calculat un curs de schimb de 37.226 lei pentru un euro, in scadere cu 222 unitati fata de luni.



Dolarul s-a apreciat ieri fata de euro pana la cea mai mare valoare din ultimele doua luni. Cursul a ajuns la un moment dat la 1,1270 dolari pentru un euro, marcand practic deprecierea monedei unice europene cu aproape jumatate de punct procentual fata de ziua precedenta, cand a mai pierdut 1,5% din valoare. In a doua parte a zilei insa euro si-a revenit si la inchiderea editiei cotatiile erau de 1,1335 dolari pentru un euro.



"A fost o zi pentru cei cu nervi tari. Dupa ce in prima parte a zilei raportul euro/dolar a coborat constant, brusc si-a reluat trendul de crestere. Volumele de tranzactionare au fost mai mari decat media zilelor precedente, dar inca mic daca ne raportam la aprilie sau mai. Sunt destul de putine banci care se expun mai mult decat este necesar acum. Ordinele de la clienti fac acum piata", comenteaza un dealer.



Primele tranzactii de ieri s-au facut la 37.300/37.330 lei/euro si de la acest nivel a inceput sa se vanda. La inchidere ultimele preturi erau in jur de 37.245/37.265 lei/euro. "Este interesant ca desi euro a crescut in ultima parte a zilei pe pietele externe la noi aceasta crestere nu s-a propagat chiar cu aceeasi intensitate", spune un alt dealer.



Ultima luna a fost extrem de interesanta pentru dealeri, intr-un interval destul de scurt dolarul reusind practic sa recupereze o parte buna din terenul pierdut in fata euro. In mai , de exemplu, euro se cota chiar la 1,19 dolari.



Pe piata romaneasca miscarile din ultimele luni a reusit sa stranga putin diferenta intre variatiile leului in raport cu cele doua valute. De la inceputul anului leul s-a depreciat fata de euro cu 6,6%, in timp ce raportat la dolar s-a ieftinit cu 1,15%. In ianuarie euro era cotat la 34.919 lei, in timp ce dolarul valora 33.500 lei.



In ultimele saptamani si pe piata caselor de schimb au avut loc fluctuatii alte cotatiilor, dar volumele de tranzactionare sunt mult mai mici decat in anii precedenti. La casele de schimb euro se putea cumpara ieri cu 37.400 lei si se vindea cu 37.150 lei, asta dupa ce acum o saptamana cursul era chiar si peste 38.000 lei.



Pe piata monetara interbancara nu pare sa se mai intample nimic. "Dobanzile sunt intepenite la nivelurile de acum o luna - 17/19% pe an. Daca nu vine banca centrala zile intregi de abia daca se coteaza. Dovada stau si cifrele care arata volumele de tranzactionare", comenteaza dealerul citat.



Banca centrala nu a fost ieri prezenta pe piata in cadrul politicii sale de sterilizare, dar a lasat loc Ministerului Finantelor care a atras de la banci 500 miliarde de lei pe un an. Dobanda medie platita a fost de 15,19% pe an, comparabila cu cea de la emisiunea anterioara. oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO