Bănci și Asigurări

Croitoru, BNR: Este posibil ca banca centrală să continue reducerea dobânzii

Croitoru, BNR: Este posibil ca banca centrală să continue reducerea dobânzii

Autor: Mihaela Claudia Medrega

07.11.2011, 00:00 96

BNR ar putea să continue reducerea dobânzii-cheie, în timp ce menţinerea nivelului rezervelor minime obligatorii (RMO) reflectă îngrijorarea că s-ar putea înregistra o diminuare a expunerii băncilor străine, reiese din declaraţiile lui Lucian Croitoru (foto), consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

"Răspunsul meu poate să fie din două cuvinte: este posibil. Nu vreau să fac anticipaţii despre cum va arăta, cât va dura, cât de mare va fi pasul, pentru că va fi o prezentare a raportului asupra inflaţei", a spus Croitoru, întrebat dacă BNR va reduce în continuare dobânda de politică monetară. Banca centrală a diminuat săptămâna trecută dobânda de politică monetară cu 0,25% după un an şi jumătate în care dobânda a fost "îngheţată" la 6,25%. În ceea ce priveşte RMO, Croitoru a amintit că există "îngrijorarea că atingerea nivelului de capital de calitate poate implica reducerea expunerii pe ţările emergente".

Mai multe bănci din Uniunea Europeană sunt obligate să ajungă la o rată de adecvare a capitalului de 9% până la 30 iunie 2012. Din estimările Autorităţii Bancare Europene reiese că aceste bănci vor avea nevoie de capital suplimentar de 106 mld. euro. Croitoru a fost desemnat joi de CFA România (Chartered Financial Analyst) câştigătorul premiului oferit de această organizaţie profesională la secţiunea macroeconomie. Premiul secţiunii finanţe i-a fost oferit lui Ioanid Roşu (HEC Paris), iar la categoria media, câştigătorul premiului a fost Răzvan Voican, redactor-şef adjunct al Ziarului Financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO