Bănci și Asigurări

CSA afla in zece zile realitatea de la Ardaf

25.07.2006, 18:08 16

Avocatul care a preluat administrarea speciala a Ardaf, Radu Cocea, va face un raport catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor in termen de 10 zile, in care va face o radiografie a situatiei si propunerile de redresare a companiei.
"Administrarea speciala trebuie privita ca o masura conservatorie si preventiva, care e normala intr-o piata supravegheata", a spus Radu Cocea.
Intrarea in administrarea speciala a Ardaf Cluj este prima masura de acest fel luata de CSA in cazul unei companii de asigurari. Raportul va contine evolutia indicatorilor financiari si tehnici ai companiei pana pe 30 iunie 2006.
"Nu am hotarat inca cat voi merge in trecut, dar nu vreau sa blochez activitatea firmei prin cerintele de date pe care o sa le fac. Voi incerca sa vad care au fost cauzele", a spus Cocea. Administratorul special de la Ardaf afirma ca in acest moment compania are lichiditati si ca nu sunt plangeri ale asiguratilor care nu-si pot capata banii pentru daune.
Raportul va fi trimis catre CSA si Fondul de Garantare al asigurarilor. Consiliul CSA va hotari, in functie de raport, alte masuri care trebuie luate. La o prima vedere, Cocea afirma ca ar putea fi necesara inca o majorare de capital pentru cea in curs, in alta forma insa decat aceasta.
"Acum este o majorare inchisa, in care exercitarea dreptului de preemtiune coincide cu termenul limita de subscriere. Insa daca actionarii nu vor, eu nu pot sa-i oblig sa mai faca inca o majorare de capital", a explicat avocatul.
Compania are pe rol o majorare de capital de 20 mil. euro, dar in Decizia CSA de impunere a administrarii speciale se vorbeste de o majorare de 30 de milioane de euro.
Problemele companiei au inceput in toamna anului 2005, cand Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a constatat ca indicatorul de lichiditate al Ardaf este sub limita minima legala.
Ardaf este in primele zece companii de asigurari din Romania si a avut anul trecut afaceri de 64 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24
Cele mai citite ştiri