Bănci și Asigurări

CSA amendează Ardaf pentru că nu a depus la timp situaţiile financiare

12.08.2010, 23:51 79

Membrii conducerii companiei de asigurări Ardaf au fost amendaţicu 5.000 de lei (1.200 de euro) fiecare de Co­misia de Supravegherea Asigurărilor, după ce aceasta a descoperit mai multe nereguli înurma unui control de rutină.
Au fost amendaţi membrii directoratului Ardaf - Sta­nislav Uma(director general - foto) şi Adina Băcioiu (direc­tor generaladjunct) - şi membrii consiliului de su­pra­veghere - MarieKovarova (care ocupă şi poziţia de CEO al Generali Asigurări),Luisa Coloni şi Tomas Pasternak.
"A fost analizat actul de control realizat la Ardaf în şedinţa deConsiliu a CSA de săptămâna trecută, iar mem­brii conducerii aufost sancţionaţi. În urma con­tro­lului au reieşit mai multenereguli, printre care faptul că societatea nu a depus în termensituaţiile finan­cia­re, nu a constituit rezerve pentru anumitedaune şi nu a rea­li­zat cum trebuie documentaţia pentru audi­tulintern", a declarat pentru ZF Tudor Baltă, vice­preşedinte alCon­siliului CSA.
Potrivit unor surse din piaţă, compania trebuie să rea­lizeze întermen de 15 zile de la primirea deciziei CSA un plan de măsuripentru remedierea neregulilor constatate de supraveghetorulpieţei.
CSA realizează periodic controlate la companiile de asigurări.Vicepreşedintele CSA susţine că Ardaf nu are nicio problemă cuindicatorii de solvabilitate şi lichi­di­tate. Aceştia sunt uniidintre cei mai importanţi indi­ca­tori din industria asigurărilor,care arată capacitatea com­paniilor de a face faţă obligaţiilorfaţă de terţi, în special plăţii daunelor către asiguraţi. "A fostvorba de un control de rutină. Compania este în regulă din punctulde vedere al indicatorilor de sol­vabilitate şi lichiditate", aspus vicepreşedintele CSA.
Oficialii Ardaf nu au comentat aceste informaţii până la închidereaediţiei.
Ardaf, controlată de grupul Generali PPF, a mai avut probleme întrecut, mai importante. În 2006 a intrat în administrare specială,în urma scăderii indicatorilor de lichi­ditate şi solvabilitate sublimitele le­gale impuse de CSA. Administrarea spe­cială este ceamai importantă mă­sură pe care o poate lua Comisia pen­tru a ajutacompania să se redre­seze din punct de vedere financiar. În cazulîn care asigurătorul nu îşi re­vine, următorul pas estefalimentul.
Ardaf a ieşit din administrare specială în urma unor injecţii deca­pi­tal importante de la acţionari. În acea perioadă compania eracontro­la­tă de omul de afaceri Ovidiu Ten­der, care ulterior şi-avândut parti­ci­pa­ţia grupului PPF din Cehia. Mai târ­ziu, grupula înfiinţat un joint-ven­ture cu italienii de la Gene­rali,Gene­rali PPF, care controlează afa­ce­rile din regiune ale celordouă en­ti­tăţi. În ultimii ani Generali PPF a in­jectat zeci demilioane de euro în Ardaf, în condiţiile în care compania aînregistrat în perioada 2006-2009 pierderi cu­mulate de peste 123mil. euro. Tot Generali PPF a schim­bat conducerea Ardaf,aducându-l pe poziţia de CEO pe cehul Stanislav Uma. Pentru a-şireduce pier­de­rile, în 2009 Ardaf şi-a redus numărul de angajaţila ju­mătate, având 700 de salariaţi la sfârşitul anului tre­cut. Oparte din cei care au ieşit de pe statele de plată sunt agenţi carelucrau cu carte de muncă, iar acum au contracte de comision.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO