Bănci și Asigurări

CSA: Selectia pentru RCA va fi mult mai dura

26.11.2003, 00:00 15



Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va avea criterii mult mai dure de selectie a companiilor de asigurari abilitate sa practice asigurarea de raspundere civila auto pentru 2004. Astfel, fata de 14 companii autorizate anul trecut, anul acesta ar putea fi mai putin de jumatate.



"Vom avea criterii mai drastice anul acesta. Sunt prea multe companii care practica aceasta asigurare. Ar fi normal, ca in orice tara dezvoltata, ca aceasta asigurare sa fie practicata de 4-5 companii. Nu putem sa mai toleram societatile de asigurare care traiesc numai din aceasta asigurare si asteapta incasarile din campania RCA ca sa-si poata plati daunele", a spus Nicolae Crisan, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).



In fiecare an, CSA emite o norma prin care stabileste criteriile de selectie a companiilor de asigurari abilitate sa practice aceasta asigurare, nivelul primelor si al raspunderii, precum si nivelul comisioanelor catre brokeri sau al reducerilor de prima.



Printre companiile care au o pondere mare in portofoliu a asigurarii RCA sunt Asirag (59% din asigurarea RCA si Carte Verde, conform datelor din 2002), AGI Romania (51%), Astra (48%) sau Asirom (47%).



Consiliul CSA va avea astazi o intalnire cu reprezentantii Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare (UNSAR) si cei ai Asociatiei Profesionale a Asiguratorilor din Romania (APAR), unde va fi discutat proiectul de norma privind RCA.



Pentru 2003 au fost abilitate sa vanda asigurari de raspundere civila auto Agras-Omniasig, Allianz-Tiriac Asigurari, Ardaf, ASA Asigurari Atlassib, Asiban, AGI Romania, Asigurarea CECCAR-Romas, Asirom, Asitrans, Astra, Asigurare si Reasigurare Industriilor Arges - Asirag, Interamerican, Omniasig si SAR Transilvania.



In 2002, de cand sunt ultimele date disponibile, incasarile din vanzarea politelor RCA au fost de circa 75 milioane euro. Avand in vedere cresterea primelor, miza campaniei RCA de anul acesta se poate ridica la 90-100 milioane euro. In Romania sunt inregistrate 4,2 milioane de autovehicule, dar sunt vandute numai 2,2 milioane de polite anual. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO