Bănci și Asigurări

CSA va urmari on-line solvabilitatea asiguratorilor

22.08.2001, 00:00 18



Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor este in plina organizare. Noi de partamente, experti, responsabilitati mult mai mari decat a fostului Oficiu de Supraveghere din Ministerul Finantelor, dar si alte metode de lucru. "Inima" supravegherii va fi urmarirea on-line a respectarii marjei de solvabilitate de catre companiile de asigurari.

Obiectivele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) pana in aceasta toamna sunt organigrama, regulamentul de functionare si bugetul. Conform schemei data de consultantul PHARE, CSA ar trebui sa aiba cam 200 de angajati, dar pana la sfarsitul acestui an nu este prevazuta decat o crestere pana la 50 de angajati.

Acum Comisia are circa 30 de angajati, fata de 14 care au fost preluati de la Oficiul de Supraveghere a Activitatii de Asigurare si Reasigurare, fostul organism de supraveghere si control al pietei asigurarilor din Ministerul Finantelor.

"Sectoarele pe care le avem de intarit sunt juridic, de control, tehnic, evidenta si contabilitate si actuariat", spune Nicolae Crisan, presedintele CSA. Pentru departamentul juridic, Comisia va angaja juristi si avocati de "calibru" din piata asigurarilor.

De asemenea, in departamentul tehnic vor lucra specialisti de la societatile de asigurari, iar pentru departamentul de actuariat au fost deja angajati tineri matematicieni, care au fost trimisi la specializare in Statele Unite si Anglia.

Organigrama CSA nu este inca finalizata, dar in mare va cuprinde un departament logistic , cu resurse umane, partea administrativa, informatica si auditul intern, apoi un secretariat general care va fi responsabil de partea tehnica - redactarea ordinei de zi, procese verbale, precum si un departament de relatii internationale.

Partea tehnica va include un departament de autorizare, de supraveghere si control si de reglementari. Departamentul de autorizare va aviza infiintarea companiilor de asigurari si a celor de brokeraj, precum si fuziunile, transferurile de portofoliu sau divizarile.

Departamentul de supraveghere si control va fi segmentat pentru asigurari de viata, generale si brokeri, iar cel de reglementari va include reglementarile contabile, tehnice, precum si un compartiment de analiza financiara a marjei de solvabilitate.

"Acest compartiment de analiza va fi practic inima supravegherii, pentru ca va da semnale departamentului de supraveghere si control in caz de nereguli", explica Crisan. Analistii din acest departament vor urmari on-line, prin internet, mentinerea in limitele legii a marjei de solvabilitate de catre societatile de asigurare, pe baza unui soft creat cu finantare PHARE.

Marja de solvabilitate, care va fi calculata, conform viitoarelor norme pe care CSA urmeaza sa le emita, ca diferenta intre active si pasive, este cruciala pentru analiza bonitatii unei societati de asigurare.

Vor fi platiti angajatii CSA suficient de bine astfel incat sa nu plece la companiile de asigurare? "Castigul salarial va fi stabilit, conform prevederilor legii, la nivelul veniturilor din piata asigurarilor", spune Crisan, care mai spune ca, dupa datele de la Institutul National de Statistica, salariul mediu brut in luna aprilie, in sectorul asigurarilor, era de 14,2 milioane de lei.

Piata asigurarilor a fost anul trecut de circa 310 milioane $, iar pe primele sase luni din acest an de circa 200 milioane $, din care 15-16% asigurari de viata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO