Bănci și Asigurări

Cum a închis cursul de schimb sesiunea interbancară de marţi

Cum a închis cursul de schimb sesiunea interbancară de...

Autor: Stefan Musgociu

04.02.2014, 17:03 286

La deschiderea şedinţei, euro a fost cotat la 4,49 lei, nivel similar celui de la finalul zilei precedente, iar după primele tranzacţii cotaţiile au coborât până la 4,4650 lei/euro.

Ulterior, rata de schimb a continuat să scadă treptat, iar cel mai redus nivel tranzacţionat marţi a fost de 4,4475 lei/euro.

"Volumele de tranzacţionare au fost mari, însă nu atât de mari precum în zilele în care se pare că banca centrală a intervenit indirect în piaţă", a afirmat un dealer.

În jurul orei 16:30, euro era cotat pe piaţa interbancară la 4,4560 - 4,4590 lei, cu 3,25 - 3,4 bani (mai mult de 0,7%) sub închiderea de luni, de 4,4900 - 4,4915 lei/euro.

Totodată, cotaţiile de marţi sunt cu 8 - 8,1 bani (1,76% - 1,78%) sub nivelurile de la începutul săptămânii trecute, când leul a început să se aprecieze în raport cu euro. Leul a evoluat contrar monedelor statelor din regiune şi de pe pieţe emergente, care s-au corectat vizibil ca urmare a retragerii masive a investitorilor de pe pieţele emergente.

Dealerii cred că traiectoria leului a fost determinată săptămâna trecută de intervenţii indirecte ale Băncii Naţionale a României, care a vândut indirect euro şi a cumpărat lei, iar ulterior de închiderea unor poziţii în care jucătorii mizau pe deprecierea leului. Intervenţiile indirecte au determinat, pe de altă parte, creşterea dobânzilor practicate de bănci, acestea ajungând vineri ca după aproximativ şase luni să se plaseze peste rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată până miercuri la 3,75% pe an. De miercuri, rata dobânzii de politică monetară scade la 3,5% pe an, un nou minim istoric.

Dealerii spun că unii jucători au continuat şi marţi să închidă poziţii în care mizau pe deprecierea leului şi au vândut euro, însă menţionează că întărirea monedei naţionale a fost susţinută inclusiv de dobânzile mai ridicate de pe piaţa monetară locală şi de direcţia pe care au fost marţi monedele statelor din regiune.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, zlotul şi forintul erau în creştere cu 0,7% şi, respectiv, cu 1,4% în raport cu euro, însă evoluţia vine după ce săptămâna trecută aceste monede au scăzut semnificativ în contextul reducerii expunerii investitorilor pe mai multe pieţe emergente.

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) scăzut marţi cu 3,46 bani (0,77%), la 4,4589 lei/euro, şi a atins la cel mai redus nivel de la jumătatea lunii decembrie. O rată de schimb inferioară celei de marţi, de 4,4537 lei/euro, a fost publicată de banca centrală la 16 decembrie.

Cursul de referinţă leu/euro a scăzut cu 8,11 bani (1,78%) în ultimele şase şedinţe.

Leul s-a apreciat, marţi, şi în raport cu dolarul american, cursul de referinţă coborând cu 2,8 bani (0,84%), la 3,2984 lei/dolar. Acesta este cea mai redusă rată de referinţă anunţată de BNR după data de 3 ianuarie, când în prima şedinţă interbancară a anului dolarul a fost cotat la 3,2888 lei.

Cursul de referinţă leu/franc elveţian a scăzut de la 3,6763 lei/franc la 3,6493 lei/franc. Un curs de referinţă leu/franc elveţian mai mic decât cel de marţi a fost publicat de banca centrală pe 8 ianuarie, când francul a fost cotat la 3,6372 lei.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Intervenţiile indirecte ale BNR în piaţă au influenţat dobânzile practicate de băncile comerciale, astfel că ratele afişate au crescut vizibil joi şi vineri şi au ajuns ca după aproximativ şase luni să se plaseze peste rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată în prezent la 3,75%.

Rata dobânzii de politică monetară va scădea de miercuri la 3,5% pe an, decizia unei noi reducerii fiind luată luni de Consiliul de Administraţie al BNR.

Dobânzile au început să scadă uşor începând de luni, astfel că marţi dimineaţă ratele medii ale dobânzilor afişate pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au ajuns la 3,5% - 4% pe an, după ce luni au fost de 3,69% - 4,19% pe an.

La 3,5% - 4% pe an au fost marţi dimineaţă şi ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână, faţă de 3,72% - 4,22% pe an în ziua anterioară.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a scăzut foarte uşor, la 3,52% pe an, după ce luni a urcat la 3,54% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO