Bănci și Asigurări

Cum poate fi creată o piaţă secundară a activelor proaste

Cum poate fi creată o piaţă secundară a activelor...

Autor: Razvan Voican

22.05.2014, 00:02 208
Creditele neperformante au constituit o problemă şi pentru alte sisteme bancare mai apropiate sau mai îndepărtate de România, în diferite epoci şi conjuncturi, iar o parte din soluţii ar putea fi împrumutate pe piaţa locală.

„Cum poate fi simulată crearea unei pieţe secundare a activelor proaste care să atragă fonduri de investiţii şi entităţi bancare specializate în acest domeniu?“ – va fi o temă-cheie în dezbaterile din acest an ale conferinţei ZF Bankers Summit care va avea loc în perioada 10-11 iunie.

Chiar este necesară o intervenţie a statului pentru coagularea acestei pieţe? De ce s-a temut BNR să lase băncile să „şteargă“ mai uşor din bilanţ creditele care nu mai au nicio şansă de recuperare? Cât de delicată este problema „hazardului moral“ pe care o antrenează de obicei renunţarea din partea băncilor la pretenţiile asupra unor debitori care nu

şi-au mai achitat obligaţiile? Cu ce reţete vin experţii marilor instituţii financiare internaţionale? – vor fi alte elemente discutate de şefii de bănci, reprezentanţii autorităţilor, experţii şi juriştii participanţi la a treia ediţie a ZF Bankers Summit.

Sistemul bancar se află de-abia la începutul unui proces de curăţare care ar putea dura până la 4-5 ani pentru digerarea stocului de neperformante de circa 10 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO