Bănci și Asigurări

Cum stă bugetul consolidat în T1 2015

Cum stă bugetul consolidat în T1 2015

Autor: Iulian Anghel

01.05.2015, 19:07 443

Excedentul bugetar pe primele trei luni de 4,9 miliarde de lei (0,7% din PIB) este cel mai mare înregistrat într-un trimestru 1 din ultimii 10 ani. 
 

Execuţia bugetului general consolidat pentru primele trei luni din 2015 vine cu date bune în ceea ce priveşte veniturile, care au înregistrat în T1 un salt de peste 12%, dar indică o continuitate în ceea ce priveşte politica de sugrumare a investiţi­ilor din buget înregistrată anul trecut, cheltuielile de capital suportând o cădere de 25% comparativ cu primele trei luni din 2014.

Datele privind veniturile bugetului indică creşteri imporante pe zona de impozite indirecte: veniturile din TVA au crescut spectaculos, cu 20,8% an/an (un plus de 2,5 mld. lei), în vreme ce veniturile din accize au crescut cu 11,4% (un plus de aproape 600 mil. lei). Ministerul Finanţelor nu explică această creştere, dar în urmă cu câteva săptămâni, când anticipa datele bune din economie pentru T1, premierul Victor Ponta sugera că avem de-a face cu un efect al colectării mai bune ca urmare a înăspririi controalelor Fiscului şi tot atunci el arăta că veniturile suplimentare fac posibilă reducerea TVA la alimente de la 1 iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO