Bănci și Asigurări

Cursul a reactionat invers fata de semnalul BNR

04.05.2007, 19:38 14

Cursul leului si dobanzile au oscilat ieri fara vreo legatura cu decizia BNR de a relaxa usor politica monetara, iar analistii considera ca nici nu ne putem astepta la efecte vizibile in perioada urmatoare.
BNR a anuntat miercuri seara reducerea dobanzii cu un sfert de punct, pana la 7,25% pe an. A mai decis sa mentina nivelurile rezervelor minime obligatorii, la 20% pentru lei si 40% pentru valuta, insa a exclus din baza de calcul sumele aflate in tranzit.
Cursul a reactionat ieri la cresterea dobanzilor pe piata monetara interbancara, fara vreo legatura cu anuntul BNR. Euro a coborat de la 3,32 lei, la inceputul zilei, pana spre 3,3 lei, la sfarsitul sedintei de tranzactionare.
"Este inca o confirmare ca deciziile BNR de a reduce dobanda nu au efect asupra cursului. Este un mit intretinut ca dobanda BNR alimenteaza aprecierea cursului, cand de fapt piata are propria ei dinamica", a declarat Radu Craciun, analistul-sef al ABN Amro Romania.
Economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, apreciaza ca efectele deciziei BNR ar putea sa apara abia peste trei saptamani, odata cu inceputul unei noi perioade de constituire a rezervelor. El subliniaza ca evolutia leului este influentata acum mai mult de sentimentul regional, decat de semnalele date de BNR. Ieri, aprecierea leului a avut loc pe fondul intaririi zlotului polonez pana la maximul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO