Bănci și Asigurări

Cursul valutar s-a apropiat amenintăţor de 4,5 lei/euro

Cursul valutar s-a apropiat amenintăţor de 4,5 lei/euro

Autor: Liviu Popescu

08.12.2015, 00:05 742
Moneda naţională a continuat ieri să se deprecieze în faţa euro, cursul urcând la 4,47 lei/euro, cu 0,1% peste nivelul din şedinţa precedentă, şi a atins astfel un nou maxim al ultimelor cinci luni. Vineri, paritatea ajunsese la cel mai înalt nivel din 9 iulie încoace, respectiv 4,46 lei/euro. BNR anunţase pe 9 iulie o cotaţie de 4,48 de lei pentru un euro.

Leul a pierdut ieri teren şi în faţa dolarului american, cotaţia urcând cu 0,5%, la 4,13 lei/dolar.

Pe piaţa interbancară, cursul de schimb leu-euro urcase ieri-seară chiar peste pragul de 4,48, în timp ce dolarul afişa pe interbancar un nivel de 4,14 lei.

„Este foarte importantă reacţia pieţei la intervalul 4,48-4,5 lei pentru un euro, acesta constituindu-se totodată ca punct de bifurcare între scenariul preferat (care rămâne deocamdată cel favorabil leului) şi cel alternativ (care ia în calcul un val puternic, pe termen mediu, de depreciere a leului în raport cu euro, cu target minim la maximele din 2012)“, se arată într-un raport al Băncii Transilvania, semnat de Dan Rusu, analist financiar senior al băncii.

Acesta adaugă că astfel reacţia cursului pe finele anului ar trebui să furnizeze indicaţii valoroase în ce priveşte evoluţia euro/leu pe termen mediu şi lung.

Şi francul elveţian s-a apreciat ieri, cotaţia făcând un salt de la 4,11 lei la 4,13 lei/franc.

Ieri dimineaţă, paritatea euro/dolar era tranzacţionată pe pieţele internaţionale la 1,09, faţă de 1,05 cât era nivelul la finele săptămânii trecute.

Analiştii spun că leul a ajuns vineri la minimul ultimelor cinci luni în faţa euro ca o corecţie întârziată după dezamăgirea provocată joi de Banca Centrală Europeană (BCE).

„Dar este posibil ca presiuni suplimentare să fi venit din partea mişcărilor negative din piaţa obligaţiunilor. Pe de altă parte, proiectul de buget pentru 2016 oferă unele ştiri pozitive, mai ales privind decizia de a nu pune în aplicare o creştere a salariului minim care ar fi afectat şi mai mult competitivitatea externă a Românieiî, scriu analiştii de la ING într-o notă de studiu.

BCE a tăiat cu zece puncte de bază rata de bonificare a depozitelor la minus 0,3% şi a decis să extindă achiziţiile de obligaţiuni până în martie 2017, ceea ce a determinat pieţele financiare să reacţioneze nefavorabil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO