Bănci și Asigurări

Daianu ramane membru in Consiliul de Supraveghere al BCR si europarlamentar

Daianu ramane membru in Consiliul de Supraveghere al BCR si europarlamentar

Daniel Daianu

14.12.2007, 17:57 22

Daniel Daianu isi va pastra pozitia de membru in Consiliul de Supraveghere al BCR, dupa ce a ajuns la concluzia ca nu este incompatibila cu cea de parlamentar european, asa cum crezuse initial Erste Bank, actionarul majoritar al celei mai mari banci locale.
"Am primit solicitarea (din partea Erste Bank - n. red.) sa raman membru in Consiliul de Supraveghere al BCR. Am cerut sa verific mai intai daca exista o situatie de incompatibilitate cu functia de parlamentar european, insa nu este cazul, deoarece in Consiliul de Supraveghere nu am o pozitie executiva si nu reprezint un actionar", a explicat pentru ZF Daniel Daianu. Astfel, el isi va duce la capat mandatul inceput in aprilie anul acesta si care expira in primavara lui 2010.
La inceputul lunii decembrie, dupa ce Daianu castigase fotoliul de europarlamentar, Michael Mauritz, purtatorul de cuvand al Erste Bank, afirma ca grupul este "in proces de selectie a unui inlocuitor", insistand asupra faptului ca se cauta tot un roman.
Initial, Daianu a fost numit de Guvern pe postul de presedinte al Consiliului de Supraveghere in septembrie 2005, cand BCR se afla inca in proprietatea statului. Dupa ce Erste a preluat banca, in toamna lui 2006, conducerea Consiliului a fost preluata de Andreas Treichl, CEO al grupului austriac, in timp ce Daianu a ramas ca membru, de data aceasta din partea Erste Bank.
Actionarii BCR se intrunesc astazi intr-o Adunare Generala Extraordinara, in cadrul careia va fi discutata componenta Consiliului de Supraveghere, inclusiv clarificarea situatiei privind mandatul lui Daianu. Organismul a functionat din primavara cu doar cinci din cei sapte membri, dupa ce SIF-urile, care controleaza cumulat 30% din actiunile BCR, nu au reusit sa se puna de acord asupra celor doua persoane care sa le reprezinte interesele. Nici acum SIF-urile nu s-au inteles asupra reprezentantilor, dupa ce in primavara au facut patru propuneri pentru cele doua posturi, niciunul dintre candidati neavand insa sustinerea necesara.
"Nu am ajuns la o intelegere, desi au mai fost discutii. Sper ca situatia sa se deblocheze in prima parte a anului viitor. Nu este o situatie foarte grava, pentru ca suntem informati permanent cu ce se intampla in banca si la Consiliul de Supraveghere", a declarat presedintele SIF Banat-Crisana Ioan Cuzman, citat de Mediafax. Din Consiliu fac parte, alaturi de Treichl si Daianu, Peter Kisbenedek, CFO al Erste, Herbert Juranek, directorul departamentului de organizare&IT al Erste, si Bernhard Spalt, risk managerul Erste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO