Bănci și Asigurări

Declaraţiile lui Dăianu după prezentarea sa la DNA

Declaraţiile lui Dăianu după prezentarea sa la DNA

Autor: Otilia Ciocan

19.03.2014, 16:02 379

Declaraţia a fost făcută de Dăianu după ce a fost audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie, timp de aproximativ trei ore şi jumătate, în calitate de martor, în dosarul "Carpatica", în care sunt cercetaţi fostul şef al ASF Dan Radu Ruşanu, Ilie Carabulea, Laura Chiţoiu, Marian Mîrzac şi Radu Mustăţea.

Dăianu a precizat că legislaţia urma să fie schimbată "pentru că erau probleme legate de incompatibilităţi, chiar de conflicte de interese, de ceea ce asigura eligibilitatea unei persoane din punct de vedere profesional".

Preşedintele interimar al Autorităţii de Supraveghere Financiară a adăugat că el nu a semnat un angajament de confidenţialitate, despre care există informaţii că ar fi fost impus angajaţilor ASF, imediat după demararea anchetei în cazul Laurei Chiţoiu.

"Eu nu semnez un asemenea acord de confidenţialitate, un asemenea angajament. Acest angajament este semnat de fiecare lucrător din ASF atunci când vine la această instituţie. Sunt persoane care au făcut parte din cele trei entităţi comasate şi care nu au semnat acel angajament, deşi şi aici trebuie să nuanţez. După ce a avut loc o evaluare şi au fost validate anumite persoane care au făcut parte din fostele trei entităţi, există noi poziţii. Pentru noile poziţii au semnat acest angajament aceste persoane", a precizat Daniel Dăianu.

El a arătat însă că, deşi în orice organizaţie se semnează un astfel de acord, "nu se poate merge până în pânzele albe" în cazul acestui angajament.

"Nu poate să aibă respectivitate absolută. Când se face o anchetă, nicio informaţie nu mai poate să fie atât de confidenţială", a mai spus Dăianu.

Referitor la modalitatea în care sunt numiţi membrii ASF, Dăianu a spus că organigrama instituţiei urmează să fie modificată.

"Va trebui să sufere o modificare a arhitecturii organizaţionale. Se va face o evaluare a experţilor, pentru că există redundanţe. Există surplus în unele zone şi există deficit de expertize şi de oameni în alte compartimente. Din păcate, nu e simplu, nu poţi să iei dintr-o parte şi să pui în alta", a mai spus Daniel Dăianu.

Întrebat dacă există probleme în ceea ce priveşte companiile de asigurări şi modul în care acestea sunt supravegheate, preşedintele ASF a spus că există două rapoarte interne de evaluare. "Aceste rapoarte subliniază carenţele şi aici trebuie să se schimbe ceva în bine în activitatea de supraveghere", a conchis Dăianu.

Tot miercuri a fost audiat la DNA, în calitate de martor, şi vicepreşedintele ASF Mircea Ursache. Acesta a declarat, la ieşirea de la DNA, că ASF, din punct de vedere instituţional, nu are atribuţii în materia legislaţiei primare.

"Ca şi Banca Naţională, ASF-ul nu poate emite acte normative. Singurul care avea atribuţii în emiterea actelor de legislaţie primară este Ministerul Finanţelor Publice", a spus Ursache.

La DNA este audiat, tot în dosarul "Carpatica, şi vicepreşedintele ASF Corneliu Moldoveanu.

Daniel Dăianu a declarat, la intrarea în sediul DNA, că toţi membrii Consiliului ASF au fost chemaţi pentru audieri, în dosarul "Carpatica".

Mai mulţi angajaţi ASF care au semnat un angajament de confidenţialitate au fost audiaţi la DNA, de la începutul lunii martie, pentru a spune dacă au fost supuşi la presiuni din partea fostului şef al instituţiei Dan Radu Ruşanu pentru semnarea documentului, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

În dosarul "Carpatica", Dan Radu Ruşanu este arestat din 4 martie, fiind acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la abuz în serviciu, favorizare a infractorului şi influenţare a declaraţiilor. Ruşanu este suspectat că a întocmit şi a avizat proiectul OUG privind ASF şi ar fi acceptat "protejarea frauduloasă" a intereselor SC Carpatica. Acesta a demisionat de la conducerea ASF după ce a fost reţinut de procurori.

Omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul Carpatica, şi Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, sunt arestaţi din 29 ianuarie. Aceştia sunt acuzaţi că, în mod fraudulos, în perioada mai - decembrie 2013, au reuşit să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de ASF faţă de societatea de asigurări.

În aceeaşi cauză, Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu, este urmărită penal pentru abuz contra intereselor publice, în calitate de director al Direcţiei Avizări din cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară. Laura Chiţoiu s-a autosuspendat din funcţia de director al Direcţiei Avizări din cadrul ASF.

În dosarul "Carpatica" mai sunt urmăriţi penal Radu Mustăţea, membru în CA al Carpatica Asig şi preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România, şi Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, funcţionar la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

În 25 februarie, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut procurorului general al Parchetului instanţei supreme să solicite Camerei Deputaţilor aviz pentru urmărirea penală a lui Daniel Chiţoiu, în dosarul "Carpatica", pentru abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, în perioada în care a fost ministru al Finanţelor. Cererea a fost formulată întrucât există indicii rezonabile potrivit cărora, în cursul lunii octombrie 2013, Daniel Chiţoiu a iniţiat adoptarea unei ordonanţe de urgenţă al cărei scop exclusiv era sprijinirea grupului infracţional constituit pentru a favoriza interesele SC Carpatica Asig SA, în lipsa unei urgenţe reale şi cu eludarea procedurii prealabile reglementate de Hotărârea Guvernului nr. 561/2009, au arătat procurorii DNA.

Camera Deputaţilor a respins, în 11 martie, prin vot secret, cererea privind încuviinţarea urmăririi penale a lui Daniel Chiţoiu.

Procurorii DNA au cerut Parlamentului şi Guvernului să le pună la dispoziţie, în dosarul "Carpatica", mai multe documente legate de OUG despre care există suspiciunea că ar fi fost emisă pentru a proteja interesele firmei de asigurări Carpatica.

(Serviciul FOTO al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini.)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO