Bănci și Asigurări

Deficitul bugetar după 9 luni, cu 1 mld de euro sub ţinta agreată cu FMI

Autor: Claudia Medrega

25.10.2010, 19:43 22

Deficitul bugetar a ajuns la sfârşitul lunii septembrie la 23,3mld lei (5,5 mld. euro) reprezentând 4,56% din PIB, cu aproape 5mld. lei (1,2 mld. euro) sub ţinta negociată cu FMI, de 28,2 mld.lei (6,7 mld. euro).

Veniturile totale au fost de 120,4 mld. lei, în creştere cu3,6%, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut,potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

Încasările din TVA au continuat să crească, fiind cu 7,3% maimari faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, în timp ce laaccize creşterea a fost de 7,9%.

În primele nouă luni s-au menţinut decalaje importante faţă deanul precedent la impozitul pe profit (-2,9%), precum şi lacontribuţiile de asigurări sociale (-5,1%). La impozitul pe venitdiferenţa faţă de anul trecut s-a redus la 3,3%, de la 5,1%înregistrat la sfârşitul lunii august

Cheltuielile bugetului general consolidat au ajuns la 143,7 mld.lei, cu 1,5% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anuluiprecedent.

Evoluţia a fost influenţată, în principal de creştereacheltuielilor cu ajutorul de şomaj, precum şi a celor din sănătatepentru plata arieratelor către spitale si furnizorii de medicamenteşi materiale sanitare.

Cheltuielile de personal au înregistrat o reducere de 6,4% faţăde aceeaşi perioadă din 2009, singura creştere înregistrându-se labugetul de stat (Ă1,1%) ca urmare a influenţei rezultate dinreorganizarea unor instituţii publice care au trecut, începând cu 5noiembrie 2009, de la finanţarea din venituri proprii şi subvenţii,la finanţare integrală din bugetul de stat.

Cheltuielile cu dobânzile au urcat cu 21% pe primele nouă luniale anului, ca urmare a finanţării deficitelor bugetare acumulatedin anii precedenţi şi a angajării împrumuturilor pentru acoperireaacestora.

Şi cheltuielile aferente programelor cu finanţare UE aucontinuat să crească fiind mai mari cu 161% faţă de aceeaşiperioadă a anului 2009.

La nivelul cheltuielile cu bunuri şi servicii s-a înregistrat ocreştere de 1,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009.

Cheltuielile pentru investiţii care includ cheltuielile decapital precum şi programe de investiţii finanţate din surseinterne şi externe, au fost pe primele nouă luni în sumă de 19,6mld. lei, respectiv 3,8% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO