Bănci și Asigurări

Depozitele bancare ale firmelor vor fi garantate in limita a 6.000 de euro

24.06.2004, 00:00 26



De la 1 iulie, alaturi de persoanele fizice sI firmele vor avea depozitele constituite la institutiile de credit (banci plus cooperativele de credit) garantate de catre stat. Limita de garantare este de 6.000 de euro, in echivalent lei.



Aceasta limita va creste in urmatorii ani urmand sa ajunga la 10.000 de euro de la intai ianuarie 2005, 15.000 de euro de la inceputul lui 2006, iar in 2007 se va atinge nivelul maxim de 20.000 de euro.



"Prin actuala lege nu se mai fac diferentieri intre depunerile persoanelor fizice si cele ale persoanelor juridice, din punctul de vedere al garantarii si platii despagubirilor" a comentat Marin Predescu, director economic al Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.



Pana acum, Ordonanta de Guvern care reglementa functionarea Fondului nu permitea garantarea depozitelor persoanelor juridice. Potrivit noii legi, care va intra in vigoare de la 1 iulie, "Scopul fondului este de a garanta depozitele constiutite la institutiile de credit si efectuarea platilor sub forma compensatiilor catre persoane fizice, persoane juridice ori entitati fara personalitate juridica".



Anexa legii prevede insa ca depozitele regiilor autonome, companiilor si societatilor nationale si cele ale societatilor comerciale-altele decat microantreprinderile si IMM-urile nu sunt garantate de catre Fond.



De asemenea, Fondul nu garanteaza depozitele plasate de catre peroanele aflate in relatii speciale cu institutia de credit falimentara (administratori, conducatori, actionari semnificativi, familiile si persoanele terte care ar actiona in numele acestora) si nici cele ale altor institutii de credit, financiare sau de asigurare.



In actuala formulare, suma maxima cu care poate fi despagubit un depunator este de 6.000 de euro-echivalent lei (pana la 1 ianuarie 2005), indiferent de numarul de conturi pe care la detine la o banca. "Daca o persoana fizica detine mai multe conturi la o singura banca, depunerile sunt garantate in conditiile legii. In cazul in care banca intra in faliment, soldurile conturilor se insumeaza, iar persoana in cauza va fi despagubita pana la plafonul maxim prevazut, plata urmand sa fie facuta in lei. Pentru conturile in valuta, se va lua in considerare cursul calculat de BNR la data declansarii falimentului, indiferent de datele la care s-au facut depunerile", a precizat Marin Predescu, director economic al Fondului. De asemenea, nu conteaza daca plasamentele au fost facute la sucursale diferite ale bancii.



In cazul conturilor comune, soldul acestora va fi divizat intre deponentI (daca nu exista alte prevederi), fiecare urmand sa beneficieze individual de despagubire.



Chiar daca o persoana fizica detine interese in mai multe firme, care au plasamente la o banca, Fondul la ve trata ca entitatI diferite, asigurand garantarea pentru fiecare in parte. "Daca o persoana fizica este actionar in cadrul mai multor persoane juridice care au conturi la o aceeasi banca, acestea vor fi tratate independent in vederea restituirii banilor, in cazul falimentului" a comentat Predescu.





Constituirea resurselor fondului



Fondul are urmatoarele surse de finantare: contributiile institutiilor de credit, incasarile din recuperarea creantelor fondului sI imprumuturi.



Institutiile de credit vor plati Fondului contributii initiale, anuale, iar daca este cazul, majorate si speciale.



Bancile, persoane juridice romane, vor plati contributii initiale in proportie de 1% din capitalul social varsat prevazut in actul constitutiv. In cazul sucursalelor bancilor straine, cotzatia va reprezenta 1% din capitalul de dotare.



Contributiile anuale vor fi calculate ca ponderi din baza de calcul stabilita pentru anul anterior. Cotele vor fi de 0,5% pentru 2005, 0,4% pentru 2006, iar incepand cu anul 2007 contributia va reprezenta 0,3%.



In cazul in care Consiliul de administratie al Bancii Nationale considera ca resursele fondului sunt insuficiente pentru a onora obligatiile de plata, poate decide plata unei contributii speciale de catre fiecare institutie de credit.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO