Bănci și Asigurări

Deprecierea leului a umflat restantele la creditele in valuta

12.12.2005, 19:08 15

Restantele mai mari de o luna acumulate de persoanele fizice la rambursarea creditelor de consum in valuta au inregistrat in octombrie salturi spectaculoase de peste 30% atat la euro, cat si la dolari.

Cresterea puternica a sumelor neplatite la timp din credite pentru nevoi personale in valuta a avut loc in contextul unei luni de depreciere a leului cu 2,3% fata de dolar, respectiv cu 2,6% fata de euro, variatiile ajungand si la 6% in cursul lui octombrie.

De altfel, in octombrie clientii cu credite in valuta au resimtit dupa mai multa vreme costurile inversarii tendintei de intarire a leului.

Chiar daca imprumuturile in moneda straina nu reprezinta decat circa 14% din totalul creditelor de consum, cresterea restantelor in acest caz este de trei ori mai mare decat la creditele in lei, unde sumele restante acumulate de mai mult de 30 de zile s-au majorat cu 11%. Dinamica este insa influentata si de baza de comparatie, sensibil mai mare in cazul restantelor la lei.

In cazul creditelor in dolari, restantele au crescut in octombrie cu 30%, dupa ce in primele noua luni majorarea cumulata a fost de numai 18%.

Soldul acestora este insa mic, de putin peste 4 milioane de lei (echivalentul a 1,1 milioane de euro).

Restantele la imprumuturile in euro au inregistrat in octombrie o crestere cu 33%, dupa ce in primele noua luni majorarea cumulata fusese de 78%. Dupa aceasta expansiune record, soldul lor a ajuns la 15,2 milioane de lei (4,1 milioane de euro). Soldul restantelor provenite de la imprumuturile in lei era de 129 de milioane de lei (35,3 mil. euro), acestea reprezentand 87% din total.

Per total, restantele inregistrate la creditele de consum mai mici de 20.000 de lei au crescut in octombrie cu putin peste 13%, pana la 148 de milioane de lei (41 mil. euro). Masurata octombrie 2004 - octombrie curent, expansiunea este insa de 163%. In acest timp numarul persoanelor cu restante a crescut cu 75%, pana la 224.459 de persoane.

Cresterea restantelor are loc in contextul unei expansiuni rapide a creditului de consum.

Numai de la inceputul anului soldul acestuia aproape s-a dublat, expansiunea fiind alimentata, pana in septembrie, de cresterea rapida a imprumuturilor in valuta.

Bancherii spun ca in ciuda acestei dinamici foarte rapide, ponderea restantelor este inca acceptabila, desi cresterea lor este inevitabila. Banca centrala a luat masuri pentru limitarea acestor riscuri inca de la inceputul lui 2004, care nu au temperat insa si dezvoltarea creditului de consum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO