Bănci și Asigurări

Divizia de leasing a Rabobank cauta o varianta sa intre pe piata

29.05.2007, 18:56 60

De Lage Landen, divizia de leasing a grupului financiar olandez Rabobank, considera ca investitiile pe piata romaneasca sunt esentiale pentru dezvoltarea companiei pe termen lung.
"Pietele emergente de astazi sunt pietele principale de maine. Trebuie sa investim pentru viitor, iar Romania este una dintre prioritatile noastre in regiunea Europei Centrale si de Est", a declarat pentru ZF Anthony de Monchy, corporate director of general affairs al De Lage Landen. Specializata in finantari de echipamente si programe de finantare pentru vanzatori, De Lage Landen este una dintre cele mai mari companii de leasing de pe piata internationala, cu finantari de circa 18,9 miliarde de euro in 2006. "Pentru noi, Romania ocupa primul loc ca marime si nivel al investitiilor straine directe comparata cu celelalte tari din regiune. Dezavantajul consta in incertitudinea de pe scena politica, cu toate ca sunt semne ca economia este prea putin afectata de agitatia din politic", a adaugat De Monchy.
Desi olandezii studiaza oportunitatea investirii in Romania de mai mult timp, De Lage Laden nu si-a deschis nicio reprezentanta pe piata locala pana in prezent.
"Nu eliminam nicio optiune pentru acest moment. Am finalizat recent un parteneriat cu un jucator mare de pe piata leasingului din Romania, dar nu excludem posibilitatea unei achizitii, in cazul in care aceasta ar aparea, sau infiintarea unei reprezentante proprii", a spus de Monchy. Ritmul ridicat de crestere de circa 40% inregistrat pe piata leasingului din Romania in ultimii trei ani a facut ca 2006 sa fie unul dintre cei mai dinamici ani din punctul de vedere al achizitiilor. Astfel, grupurile financiare KBC, Fortis si GE Money au intrat anul trecut pe piata locala folosind segmentul leasingului dupa ce au realizat achizitii de circa 200 milioane de euro in total.
"Ne pastram optiunile deschise chiar daca stim ca piata se dezvolta foarte rapid", a afirmat de Monchy. Piata leasingului a ajuns anul trecut la 3,28 mld. euro si ar putea sa creasca anul acesta cu 32% pana la 4,3 mld. euro, potrivit estimarilor Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB). Odata cu intrarea pe piata locala, De Lage Landen s-ar putea alatura celorlalte companii de leasing subsidiare ale bancilor care detin 75% din totalul activelor finantate in 2006.
Activa in 25 de tari, De Lage Landen are sediul central la Eindhoven (Olanda) si este detinuta de grupul financiar olandez Rabobank.
Compania a inregistrat anul trecut un profit net de 206 milioane de euro si este specializata pe finantarile de echipamente, in special cele agricole. Grupul Rabobank este interesat si de piata imobiliara locala, compania sa de specialitate Bouwfonds Property Management intentionand sa investeasca 25 mil. euro anul viitor intr-un proiect rezidential cu circa 100-150 de case intr-un oras din provincie.
De asemenea, Rabobank s-a numarat printre bancile straine care au emis obligatiuni denominate in lei si a inceput sa acorde finantari direct unor companii romanesti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO