Bănci și Asigurări

Doar unul din primii sapte jucatori regionali lipseste de pe piata locala

Doar unul din primii sapte jucatori regionali lipseste de pe piata locala

Click pentru imaginea intreaga

13.07.2007, 20:15 16

Dintre principalii sapte jucatori in domeniul bancar la nivel regional, un singur nume nu are o prezenta consistenta pe piata locala (KBC), arata un studiu al UniCredit. Piata bancara in regiunea Europei Centrale si de Est este dominata de sapte nume puternice, aceste grupuri concentrand circa 26% din activele totale.
In prezent italienii de la UniCredit au cea mai puternica prezenta in regiune, fiind prezenti in 20 de tari. Pe pozitia a doua sunt austriecii de la Erste, apoi un alt grup cu sediul la Viena - Raiffeisen. Lista jucatorilor este completata de belgienii de la KBC, francezii de la Groupe Societe Generale, recent formatul grup italian IntesaSanPaolo si maghiarii de la OTP Bank.
Dintre acesti jucatori, doar belgienii de la KBC nu opereaza o banca pe piata locala. Totusi, KBC si-a manifestat interesul pentru piata locala inca din 2005, participand in procesele de privatizare atat la BCR, cat si la CEC. Cum belgienii nu au reusit sa achizitioneze niciuna dintre cele doua banci, au decis anul trecut sa faca un prim pas pe piata locala prin preluarea unei companii de leasing - Romstal Leasing.
Mai ieftina si mult mai usor de integrat, o astfel de achizitie le permite totusi belgienilor sa pastreze contactul cu piata locala. Un alt grup belgian, Fortis, care a fost de asemenea interesat de BCR si CEC, a luat o decizie asemanatoare, preluand un alt jucator de pe piata locala de leasing - Global Finance.
Dintre cele sase grupuri de top care au prezenta si in Romania, patru se pozitioneaza chiar in topul primilor cinci jucatori. Austriecii de la Erste sunt pe primul loc, prin BCR, in timp ce filiala locala a SocGen, BRD, ocupa locul doi. Raiffeisen detine a treia banca din sistem, in timp ce UniCredit Tiriac se afla pe locul patru. Doar IntesaSanPaolo si OTP opereaza pe piata locala filiale care sunt inca de dimensiuni mai mici, desi au anuntat planuri ambitioase de dezvoltare pentru acestea.
"Se pot obtine economii de scara importante prin prezenta la nivel regional, insa pentru aceasta este nevoie de atingerea unei mase critice", a subliniat Fabio Mucci, economist in cadrul New Europe Research Network la UniCredit.
Potrivit unui studiu al UniCredit, bancile cu actionariat strain detin 48% din activele totale pe pietele din Europa Centrala si de Est. Excluzand pietele din Rusia, Turcia si Ucraina, ponderea bancilor straine este sensibil mai mare, acestea concentrand 82% din active.
In Romania, jucatorii straini detin 89% din activele bancare, in conditiile in care peste 60% din active sunt concentrate in bilanturile primilor cinci jucatori de pe piata. Cea mai mare concentrare se inregistreaza insa in Estonia, unde bancile straine concentreaza aproape integral activele bancare. In Polonia 70% din active sunt in mainile jucatorilor nerezidenti, in timp ce in Ungaria si Cehia procentul este de circa 95%. Toate cele sapte grupuri care domina in Europa Centrala si de Est sunt jucatori de talie regionala, nefiind prezente numele mari la nivel mondial.
UniCredit, grupul cu cea mai puternica prezenta in regiune, ajunge la active de aproape 108,9 miliarde de euro, fiind prezent direct sau indirect pe 20 de piete. Italienii au castigat anul trecut 1,68 miliarde de euro, in conditiile in care au avut venituri de 5 miliarde de euro.
Austriecii de la Erste totalizeaza active de 61,5 miliarde de euro, cu prezente in sapte tari din regiune. BCR, cea mai mare banca locala achizitionata anul trecut de grupul austriac, are in prezent active de peste 14,6 miliarde de euro.
Raiffeisen aduna active de 55,9 mld. euro din participarea pe 15 piete regionale, in timp ce KBC controleaza active de 49 de miliarde de euro, in 11 tari. Francezii de la SocGen sunt prezenti pe 15 piete, acumuland active de 41,2 mld. euro, in timp ce grupul italian IntesaSanPaolo are active de 30,1 miliarde de euro, pe zece piete. Maghiarii de la OTP Bank au ajuns sa aiba filiale pe noua piete, acumuland active de 28,5 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO