Bănci și Asigurări

Dobanda BNR ar putea fi redusă joi, arată un sondaj Reuters. Se ieftinesc creditele?

Dobanda BNR ar putea fi redusă joi, arată un sondaj Reuters. Se ieftinesc creditele?

Autor: Marius Oncu

03.01.2012, 15:38 915

Banca Naţională a României (BNR) ar putea profita de încetinirea inflaţiei pentru a reduce joi dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 5,75%, în pofida riscurilor generate de criza din zona euro, consideră unii analişti consultaţi de Reuters.

Şase din cei 11 analişti consultaţi se aşteaptă la reducerea dobânzii cu un sfert de punct procentual, în timp ce restul de cinci estimează că BNR va menţine actualul nivel de 6%, având în vedere riscurile din zona euro şi leul încă slab.

BNR a surprins cu o reducere de 0,25 puncte procentuale a dobânzii în noiembrie. România a fost prima dintre ţările emergente ale UE care a decis să reducă dobânda, începând cu luna mai a anului 2010, pentru a încuraja recuperarea economică.

"Cred că ar putea reduce dobânda cu 0,25 puncte procentuale, luând în calcul liniştea relativă de pe frontul crizei din zona euro. Consider însă că o astfel de decizie ar fi periculoasă având în vedere dificultăţile care aşteaptă leul în acest an din cauza reinflamării crizei din zona euro în prima jumătate a anului", a spus Peter Attard Montalto, analist la Nomura.

Leul a fost anul trecut moneda cu cele mai bune rezultate din regiune, susţinut de recuperarea economiei, dar se află încă aproape de minimul ultimelor 16 luni, atins în noiembrie.

În cazul reducerii dobânzii, leul s-ar putea deprecia, însă impactul va fi cel mai probabil doar pe termen scurt, deoarece dobânzile vor rămâne relativ ridicate faţă de majoritatea statelor UE.

Inflaţia anuală s-a situat la 3,4% în noiembrie, în ţinta de 2-4% a BNR. Pentru sfârşitul anului s-ar putea situa chiar sub ultima prognoză, de 3,3%, a BNR, a declarat în decembrie guvernatorul Mugur Isărescu.

"Nu cred că o reducere de dobândă ar afecta puternic leul, deoarece randamentele la leu ar rămâne încă ridicate, iar încrederea investitorilor este principalul determinant pentru monedele din Europa Centrală şi de Est", a declarat economistul şef al băncii UniCredit Ţiriac Dan Bucşa.

Analiştii se aşteaptă ca BNR să continue să reducă în continuare dobânda de politică monetară, rata cheie urmând să ajungă până la sfârşitul anului la 5,5%.