Bănci și Asigurări

Doua schimbari sunt asteptate anul acesta in Consiliul CSA, arbitrul asigurarilor

Doua schimbari sunt asteptate anul acesta in Consiliul CSA, arbitrul asigurarilor

Dan Constantinescu; Aurelia Cristea

08.07.2009, 16:34 150

Doua schimbari ar putea avea loc anul acesta in Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), institutie care supravegheaza o piata de 2,4 miliarde de euro, in conditiile in care mandatul unui membru - Dan Constantinescu - a expirat deja anul trecut, iar mandatul altuia - Aurelia Cristea - urmeaza sa expire la sfarsitul acestui an.
Membrii Consililui CSA sunt numiti de Parlament din liste propuse de partide, pe baza algoritmului politic. Salariile lor nu sunt facute publice, dar potrivit unor informatii din piata, acestea depasesc 5.000 de euro pe luna, iar in cazul presedintelui CSA indemnizatia lunara trece de 15.000 de euro. Dan Constantinescu a fost numit membru in Consiliul CSA in noiembrie 2003, pentru un mandat de cinci ani, care a expirat la sfarsitul anului trecut. Potrivit legislatiei in vigoare, insa, el poate ramane in aceasta functie pe termen nelimitat, pana la numirea altcuiva. In varsta de 51 de ani, Constantinescu a fost presedinte al Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor, iar ulterior vicepresedinte al aceleiasi camere din Senat, inainte de a veni la CSA. Anterior el a activat ca director economic si vicepresedinte al producatorului de mobila Elvila (1991-1995), iar in perioada 1996-1997 a fost director adjunct si mai tarziu presedinte al Safi Invest, societate care administra Fondul Mutual al Oamenilor de Afaceri.
Recent, el a fost numit la conducerea Institutului de Management in Asigurari, institutie de pregatire profesionala infiintata de CSA la inceputul lunii iunie.
Aurelia Cristea a fost numita in Consiliul CSA in 2006, in continuarea mandatului lui Tudor Balta, care a trecut pe pozitia de vicepresedinte. Mandatul Aureliei Cristea expira la data de 15 decembrie 2009. Cristea, 40 de ani, a fost propusa in aceasta functie de Partidul Social Democrat. Ea a activat in cadrul societatii de asigurare Unita (in prezent Uniqa), fiind director general al sucursalei din Huedin, iar mai tarziu director de vanzari la sediul central din Bucuresti al companiei.
De asemenea, ea a fost director de marketing la Unita Turism Holding, iar la momentul numirii in Consiliul CSA era directorul general si unul dintre actionarii brokerului de asigurari Asicons din Cluj-Napoca, infiintat in 2005.
Din Consiliul CSA mai fac parte Angela Toncescu (presedinte, cu mandat pana in iunie 2011), Tudor Balta (vicepresedinte, cu mandat pana in iunie 2011), Constantin Buzoianu (vicepresedinte, mandat pana in iunie 2011), Albin Biro (membru, mandat pana in septembrie 2012) si Corneliu Moldoveanu (membru, mandat pana in iunie 2011).
CSA supravegheaza peste 40 de companii de asigurari si circa 350 de brokeri de asigurari.

Cine conduce CSA

  • Angela Toncescu, presedinte, mandat pana in iunie 2011
  • Tudor Balta, vicepresedinte, mandat pana in iunie 2011
  • Constantin Buzoianu, vicepresedinte, mandat pana in iunie 2011
  • Dan Constantinescu, membru, mandatul a expirat in noiembrie 2008
  • Albin Biro, membru, mandat pana in septembrie 2012
  • Aurelia Cristea, membru, mandat pana in decembrie 2009
  • Corneliu Moldoveanu, membru, mandat pana in iunie 2011

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO