Bănci și Asigurări

Economiile populatiei cresc usor, iar creditul da semne de relansare

12.07.2001, 00:00 17



Economiile populatiei au urcat in luna mai cu numai 1,9%, fata de 2,8% in aprilie, insumand peste 50.600 miliarde de lei. Cresterea in termeni reali a fost insa de numai 0,2%, avand in vedere rata inflatiei de 1,7% inregistrata in luna respectiva.

Evolutia a avut loc in conditiile mentinerii unui apetit considerabil pentru cumpararea de titluri de stat. Valoarea nominala a titlurilor cumparate de populatie in mai a avut un ritm de crestere aproape similar cu cel din luna precedenta - 7,1%, ajungand la 13.465 miliarde de lei (circa 26% din totalul economiilor).

Depozitele bancare in valuta, exprimate in dolari, detinute de persoanele fizice au fost mai putin atractive. Nivelul sumelor depuse a crescut cu numai 0,5%, comparativ cu o dinamica de 2,3% in luna aprilie.

In schimb, cumpararile de titluri de stat in valuta efectuate de populatie au crescut cu 11,6%, atingand un volum de peste 140 milioane de dolari, dupa ce in luna precedenta acesta scazuse cu 6,1%.

Creditul neguvernamental contractat in mai a crescut cu 2,2%, pana la 90.381 miliarde de lei. In termeni reali, cresterea fata de aprilie a fost de 0,5%. Pe primele cinci luni ale anului, imprumuturile bancare catre sectorul privat au crescut cu 6,6% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

In luna mai, au fost preferate creditele in lei, a caror valoare a crescut cu 3,1%, in conditiile scaderii cu 0,2% a creditului contractat in valuta. Depozitele in lei ale agentilor economici s-au redus cu 0,5%, iar cele in valuta, exprimate in dolari, au scazut cu 1,1%.

In aceeasi perioada, creditul guvernamental net a scazut cu 4,2%, pana la 32.332 miliarde de lei. Suma a fost reprezentata, in principal, de titlurile de stat in valuta vandute pe piata interna. De asemenea, bancile si-au majorat detinerile de titluri prin efectuarea unor operatiuni cu clientii.

La sfarsitul lunii mai, activele externe nete au inregistrat o crestere de 1,6%, pana la 112.515 miliarde de lei, cu un plus de 52,6 milioane de dolari la capitolul "valute convertibile", in principal ca rezultat al emisiunii de obligatiuni in valuta lansate de Finante pe piata interna si a cumpararilor nete de valuta ale BNR de pe piata valutara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO