Bănci și Asigurări

Efectul dobânzilor subunitare la economii: volumul depozitelor constituite a scăzut cu 9% în 2016

Efectul dobânzilor subunitare la economii: volumul...

Autor: Anelis Baciu

07.02.2017, 00:00 156

Băncile au atras anul trecut depozite noi în lei şi euro din rândul populaţiei în valoare de 126,6 miliarde de lei (28 de miliarde de euro), acesta fiind cel mai scăzut nivel al resurselor noi atrase de pe piaţa internă din 2008 încoace, arată calculele ZF pe baza datelor Băncii Naţionale.

Depozitele noi nu sunt sume suplimentare de­puse de populaţie faţă de soldul de la 31 de­cembrie 2016, ci toate depozitele care se constituie de-a lungul anului, atât din bani noi aduşi la bancă, cât şi din depozitele reînnoite.

Faţă de 2015 nivelul depozitelor noi a fost mai mic cu circa 9%, iar faţă de 2014 reducerea ajunge la circa 18%. Cea mai mare parte a depozitelor noi constituite anul trecut, peste 61%, echivalentul a 77,5 mld. lei, au fost în monedă locală, în timp ce economiile plasate în euro au cumulat echiva­lentul a 49 miliarde de lei.

În medie românii au pus la bănci economii de circa 10,5 miliarde de lei lunar anul trecut, cu circa o treime din media lunară din 2009, cel mai bun an pentru atragerea de depozite. În 2009 valoarea depozitelor noi în lei şi euro atrase de bănci de la populaţie ajungea la peste 190 de miliarde de lei.

Descurajarea economisirii pe par­cursul anului trecut s-a produs ca urmare a doi factori: deciziile băncilor de a împinge bonificaţiile nominale aproape de zero, precum şi revenirea încrederii în economie, situaţie care a determinat populaţia să redirecţioneze mai mulţi bani spre consum, conco­mitent cu reducerea sumelor alocate economiilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO