Bănci și Asigurări

Egnatia Leasing si-a triplat valoarea finantarilor in T1

12.06.2007, 17:26 20

Egnatia Leasing, parte a grupului financiar elen Egnatia, a finantat pe primul trimestru al acestui an bunuri in valoare de 42,2 milioane de euro, de aproape trei ori mai mult decat nivelul inregistrat in perioada similara a lui 2006.
Compania elena de leasing a incheiat pe primele trei luni ale anului in curs 1.069 de contracte de finantare in valoare de 51,5 milioane de euro. Egnatia Leasing a incheiat pe primul trimestru al lui 2007 cu 116% mai multe contracte decat in aceeasi perioada a lui 2006.
Ritmul de crestere al businessului Egnatia Leasing pe primul trimestru este de circa sapte ori mai mare decat cel de 32% estimat pentru piata leasingului in acest an. Potrivit estimarilor Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB) piata leasingului este previzionata sa ajunga la 4,3 miliarde de euro in 2007, dupa ce anul trecut inregistrase un nivel de 3,26 miliarde de euro.
Produsele din portofoliul Egnatia Leasing care au avut cele mai mari ponderi in totalul finantarilor companiei pe primul trimestru al lui 2007 sunt leasingul de camioane (34%), de autoturisme (33%) si de echipamente (23%).
Contrar tendintei pietei locale de orientare catre leasing imobiliar, ponderea acestui tip de finantare in portofoliul Egnatia Leasing a scazut de la 18% in 2006 la 4% pe primele trei luni ale anului in curs. Scaderea cotei leasingului imobiliar este atipica, in conditiile in care jucatori mari de pe piata leasingului precum UniCredit Leasing Corporation, BCR Leasing sau Raiffeisen Leasing au anuntat ca vor continua sa se concentreze pe acest produs si in 2007.
Ritmurile accelerate de crestere ale jucatorilor din leasing a determinat ca acest sector sa fie in 2006 unul dintre cele mai active din punct de vedere al achizitiilor. Astfel, belgienii de la KBC au achizitionat Romstal Leasing pentru 70 de milioane de euro, Global Finance & Leasing a trecut in portofoliul Fortis Lease, in timp ce GE Money a cumparat Motoractive Leasing intr-o tranzactie de 140 de milioane de dolari alaturi de Domenia Credit si Ralfi (brandul de credite de consum Estima Finance).
La nivelul anului 2006, Egnatia Leasing a finantat bunuri in valoare de 71,9 mil. euro si a realizat un profit net de 2,5 milioane de lei (0,7 milioane de euro), in conditiile in care avea 30 de angajati.
Companiile de leasing subsidiare bancilor, printre care se numara Egnatia Leasing, au continuat sa controleze piata leasingului si in 2006, cu 75% din totalul activelor finantate, in timp ce sectorul companiilor independente a avut o cota de 17,5%.
O pondere de 7,5% din piata au avut-o firmele captive care apartin unor dealeri sau importatori auto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO